Računalništvo, telefonija
07.12.2019 09:12

Deli z drugimi:

Share

Priljubljeni Notepad ne bo več na voljo v trgovini Microsoft Store

Beležnica bo kmalu povsem izginila iz spletne trgovine Microsoft Store.
Beležnica bo kmalu povsem izginila iz spletne trgovine Microsoft Store.

Če prisegate na Microsoftov operacijski sistem dobro veste, da je program Beležnica (Notepad) del operacijskega sistema Windows že od vsega začetka. Ta je namreč hitra in preprosta za uporabo, pred kratkim pa je bila deležna številnih novih možnosti. Ta so zagotovo prav prišle predvsem tistim, ki Beležnico uporabljajo za razvoj aplikacij ali pa za urejanje sistemskih zapisov oziroma ustvarjanje kratkih zapiskov.

Med novostmi Beležnice najdemo možnost “Wrap-around Find/Replace”, ki omogoča iskanje besed in njihovo zamenjavo, poleg tega je možno besedilo povečati ali pomanjšati. Nova Beležnica je dobila še podporo za znak, ki v operacijskem sistemu Linux ponazarja konec vrstice. Tu gre pravzaprav za dva znaka, ki jih je mogoče uporabiti za označitev konca vrstice, in sicer “line feed” (LF), ki kaže na to, da je vrstica končana, in “carriage return” (CR), ki je pravi znak za ponazoritev konca vrstice. S posodobitvijo Beležnice je močno poenostavljeno tudi odpiranje konfiguracijskih in drugih datotek za Linux v operacijskem sistemu Windows. To seveda vključuje tudi datoteke, ki so namenjene operacijskemu sistemu macOS, kar je navdušila marsikaterega računalniškega zanesenjaka.

Beležnico je trenutno mogoče prenesti neposredno s spletne trgovine Microsoft Store, a le še za kratek čas. Podjetje Microsoft jo bo namreč kmalu umaknilo iz spletne trgovine, saj ta v praksi sploh ni deležna posodobitev, ki bi bile potrebne, da bi ta sledila sodobnih potrebam in zahtevam. Beležnica je namreč deležna posodobitev le ob pripravah večjih posodobitev operacijskega sistema Windows. Zato jo bo podjejte Microsoft kmalu odstranilo iz spletne trgovine Microsoft Store in jo bo ponudilo kot sestavni del operacijskega sistema Windows 10, ta pa bo na voljo v meniju, kjer se sicer nahajajo vse druge privzete aplikacije.


Prijavi napako v članku