Računalništvo, telefonija
05.07.2012 12:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite, kaj banke vedo o vas

Na portalu SISBON lahko preverite, ali vam bodo banke odobrile kredit.
Na portalu SISBON lahko preverite, ali vam bodo banke odobrile kredit.

SISBON je informacijski sistem, ki je bil vzpostavljen z namenom upravljanja s kreditnim tveganjem bank, hranilnic in drugih dajalcev kreditev za zagotovitev odgovornega kreditiranja in preprečevanja (pre)zadolževanja posameznikov. Poenostavljeno povedano gre za spletno storitev, ki jo banke in drugi kreditodajalci s pridom koristijo za ocenjevanje kreditnih tveganj posameznikov. Vsakič, ko bomo torej želeli najeti kredit, bodo bančni uslužbenci najprej v informacijskem sistemu SISBON dosledno preverili našo bonitetno oceno.

Ker se v informacijskem sistemu SISBON obdelujejo osebni podatki, imamo vsi državljani pravico do vpogleda in seznanitve z njimi. To pa je bilo doslej vse prej kot enostavno. Posameznik je namreč moral na svoji banki na posebnem obrazcu vložiti zahtevo. Na srečo je informacijski sistem SISBON pred kratkim doživel pomembno nadgradnjo. Odslej namreč omogoča posameznikom pregled nad vsemi podatki kar preko običajnega spletnega brskalnika.

Da bi bil dostop varnejši in da ne bi prihajalo do neupravičenih vpogledov v osebne podatke posameznikov, je prijava na spletni portal informacijskega sistema SISBON mogoča le z uporabo digitalnega certifikata kvalificiranega overitelja. Če torej imate digitalni certifikat, lahko podatke o vaši kreditni oceni ter podatke, kdo vse in zakaj je dostopal do vaših bančnih in drugih zapisov, preverite na spletnem naslovu https://moj.sisbon.si/.

Če digitalnega certifikata nimate, ga lahko brezplačno pridobite pri državnem overitelju digitalnih potrdil SIGEN-CA. Digitalno potrdilo bo veljalo kar pet let. Navodila, kako pridobiti spletno digitalno potrdilo SIGEN-CA, so vam na voljo na povezavi http://goo.gl/HZ26G.


Prijavi napako v članku