Operacijski sistemi
29.04.2016 11:28
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite ali ste depresivni

Mobilni operacijski sistem Apple iOS 9.3 vsaj zaenkrat obeta veliko!
Mobilni operacijski sistem Apple iOS 9.3 vsaj zaenkrat obeta veliko!

Pri podjetju Apple so meseca marca letos predstavili CareKit. Gre za programski paket namenjen razvijalcem aplikacij, ki lahko s pomočjo tega za uporabnike razvijajo aplikacije za spremljanje zdravja. Razvijalcem se tako omogoča dostop do senzorjev s pomočjo katerih lahko merijo ključne simptome povezane s samim zdravstvenim stanjem. CareKit predstavlja enega izmed tistih mejnikov, ki lahko vplivajo na to kako spremljamo lastno zdravje in hkrati tudi bolnikom olajša proces zdravljenja. Namenjen je tako končnim uporabnikom kot tudi njihovim osebnim zdravnikom, ki lahko s pomočjo aplikacij natančneje spremljajo stanje pacienta ob vsakem trenutku.

Dober mesec po uradni predstavitvi so že na voljo prve aplikacije, tudi slovenskim uporabnikom iOS pametnih naprav. Prvi dve aplikaciji podjetja Glow sta usmerjeni nosečnicam in reprodukciji. Temu je sledila aplikacija OneDrop, ki je namenjena bolnikom z diabetesom. Zadnja izmed četverice pa se imenuje Start. Ciljna publika za to aplikacijo je širša saj omogoča merjenje vašega psihološkega stanja oziroma vam lahko pomaga pri ugotivit ali mogoče trpite za depresijo.

Ob prvem zagonu vam aplikacija postavi določena vprašanja na katera morate odgovoriti z izbiro frekvence pojava. Tako vas med drugim povpraša po vaših prehranjevalnih in spalnih navadah ter na podlagi odgovorov posreduje povratno informacijo o tem kakšno je vaše psihološko stanje. Navedeni so tudi morebitni ukrepi s katerimi lahko vaše počutje izboljšate oziroma poziv za obisk strokovne pomoči, če je stanje že preveč resno. Aplikacija vas spodbuja, da vaše stanje sproti posodabljate in vam prikazuje trend počutja s pomočjo časovnice. Prav tako boste vsak dan prejeli nasvete kako vaše počutje izboljšati.

CareKit aplikacije so brez dvoma eden izmed boljših primerov kako lahko tehnologija pomaga posameznikom, da se lažje spopadajo z ovirami v življenju. Hkrati pa na drugi strani skriva potencial, da spremeni odnos med pacientom in zdravnikom. Slednji bodo namreč takoj obveščeni, ko aplikacije s pomočjo katerih se bo merilo določene simptome pri uporabniki, zaznajo nenadne spremembe.


Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku