Triki in nasveti
24.05.2016 12:16
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Štirje neboleči triki, kako povečati spomin na iPhone-u

..Kaj storiti, ko na vašem pametnem telefonu iPhone zmanjka spomina?..
Mobilnika iPhone 6S sta nekoliko bolj vzdržljiva kot izdelki konkurence, vseeno pa se priporoča uporaba zaščitnega etuija.
Mobilnika iPhone 6S sta nekoliko bolj vzdržljiva kot izdelki konkurence, vseeno pa se priporoča uporaba zaščitnega etuija.

V primeru, da ste reden uporabnik pametnega telefona in mobilnih aplikacij, ste prej ali slej soočeni z neprijetnim dejstvom, da spomina na vašem pametnem telefonu iPhone zmanjka. To se sicer težko zgodi uporabnikom telefonov z 64GB in 128GB spomina in je zato pogostejša težava tistih, ki so se odločili za iPhone s 16 GB spomina. V nadaljevanju uporabljeni triki so enostavni, zahtevajo malo časa in so primerni za slehernega posameznika, ki se sooča z opisano težavo.

Kot prvo je potrebno pregledati katere aplikacije, ki vam zasedajo največ spomina na telefonu. To storite tako, da obiščete menu Storage & iCloud Usage pod menijem General v aplikaciji Settings. S pritiskom na opcijo Manage Storage se vam ustvari seznam vseh aplikacij, ki jih imate naložene. V primeru, da določenih več ne uporabljate jih lahko v meniju neposredno izbrišete.

Drugi ukrep predstavlja možnost uporabe iCloud storitve. Vsem iOS uporabnikom je brezplačno na voljo 5 GB prostora. Kdor rabi več prostora, ga lahko tudi zakupi. V primeru, da radi veliko fotografirate, lahko posnetke prenesete na iCloud. Nato poiščite meni iCloud, ki se nahaja na glavni strani aplikacije Settings, in vključite opcijo Optimize iPhone Storage. S tem se na vašem iCloud računu shranijo vsi originali vaših fotografij, medtem ko se na vašem iPhone prikažejo zgolj fotografije z nižjo resolucijo in s tem manj zavzetega prostora na telefonu.

Tretji ukrep je nastavitev za sporočila v okviru menija Messages v aplikaciji Settings. V osnovi vaš iPhone shranjuje celotno zgodovino sporočil, kar v zgolj nekaj mesecih lahko prinese več kot 1 GB zasedenega prostora. Zato si nastavite opcijo, da se vam sporočila zbrišejo po na primer enem mesecu.

Za konec še en ukrep, ki ga izvedete na lastno odgovornost. Kot so odkrili ostali iOS uporabniki, lahko na telefonu sprostite spomin s preprostim trikom. S pomočjo aplikacije iTunes poiščite veliko datoteko, kot je na primer film. Pomembno je, da je datoteka večja od vašega razpoložljivega prostora. Prav tako je pomembno, da imate nastavljeno opcijo identifikacije po slehernem prenosu aplikacij ali iTunes datotek. To pomeni, da vas iOS povpraša po vašem prstnem odtisu oziroma geslu, ko si želite namestiti npr. aplikacijo.

Nato izberite možnost namestitve omenjene večje datoteke na vaš telefon. V trenutku boste prejeli obvestilo, da ni dovolj prostora in zato namestitev ni možna. Vendar pa bo pred tem iOS poizkušal povečati prostor tako, da izbriše vse trenutne in nepotrebne datoteke iz vaše naprave in s tem maksimizira spomin. Cilj bo tako dosežen.

Zlobni jeziki bodo ob tem izpostavili, da je ena izmed alternativ nakup pametnega telefona Android z možnostjo povečanja spomina z uporabo micro SD kartice. Toda ob tem premislite, ali si res želite uporabljati Googlov operacijski sistem. Uporabniki Android naprav imajo namreč obilico časa, ki ga nato namenjajo raznim nastavitvam operacijskega sistema, medtem ko je iOS namenjen tistim uporabnikom, ki od telefona zahtevajo delovanje brez slehernih nastavitev. Slednje je tude glavni razlog, zakaj nakup iPhone s 16 GB prostora ni priporočljiv.


Prijavi napako v članku