Računalništvo, telefonija
05.08.2017 10:22
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki izumili orodje, ki zna napovedati zločine preden se zgodijo

Znanstveniki izumili orodje, ki zna napovedati zločine preden se zgodijo
Znanstveniki izumili orodje, ki zna napovedati zločine preden se zgodijo

Filmska upodobitev romana Philipa K. Dicka iz leta 1956, Minority Report, nas je vse dodobra prestrašila glede učinkov napovedovanja zločinov in kriminala na splošno. V filmu je bil Tom Cruise s svojo ekipo “prediktivnih policistov” zadolžen za to, da za zapahe spravi kriminalce še preden so ti sploh karkoli storili. Ravno to pa je bilo najbolj sporno in moralno vprašljivo. Medtem, ko je Cruise videl negativne učinke “prediktivnega” nadzora ljudi, današnja družba in organi kazenskega pregona intenzivno delajo na razvoju dotične tehnologije.

Palantir, startup podjetje, ki je delno financirano s strani ameriške obveščevalne agencije CIA, delno pa s strani soustanovitelja PayPala Petra Thiela, je sicer manj znano podjetje, ki pa se ukvarja z orodjem, ki ima potencial, da spremeni svet. Na začetku je bilo Palantirjevo orodje uporabljeno za napovedovanje bombandiranj v Iraku glede na predhodne vzorce, zdaj pa je tehnologija zavila tudi na splošno področje za napovedovanje kriminala, financ itd.

Skrivnostno orodje se trenutno nahaja v neznani, zapuščeni zgradbi v Palo Altu, v Kaliforniji. Navzven bi pomislili, da ni nič posebnega, znotraj pa tehnologijo ščitijo zidovi, ki so neprebojni za radijske, telefonske ali internetne signale. Dostop do tehnologije je dodatno zaščiten z napredno biometrično tehnologijo in raznimi gesli, katere pozna le približno 10 posameznikov, katerih identiteta je zaščitene s tehnologijo podatkovnih blokov (blockchain).

Po podatkih podjetja Palantir mora biti zgradba zaščitena tako znotraj kot zunaj. Nihče ne sme imeti dostopa do informacij, prav tako ne sme nihče od znotraj odposlati informacije navzven. “Eye in the sky” je Palantir poimenoval dotično tehnologijo, ki preko mase podatkov skuša boljše razumeti družbo, prav tako pa skuša bolj natančno izluščiti kvalitetne informacije iz vsebine. Po vsem svetu se zbirajo neverjetne količine podatkov in še dandanes ljudje zelo slabo ocenjujemo kaj z njimi početi. Še najbolj pogosto ugotovimo, da zgolj upamo, da bodo naši prihodnji rodovi znali bolje.

Pogled na seznam klientov podjetja Palantir pove praktično vse: CIA, FBI, NSA, Center for Disease Control, the Marine Corps, the Air Force, Special Operations Command, West Point in za nameček še IRS. Če vas slučajno uporaba prediktivne umetne inteligence za napovedovanje prihodnosti straši, potem naj vam podamo še en zanimiv podatek, in sicer kar 50% Palantirjevih klientov prihaja iz javnega sektorja.

Dickova napoved Orwellove prihodnosti se kot vse kaže počasi uresničuje, namreč ulice Chicaga in Los Angelesa že kar nekaj časa nadzirajo Palantirjevi lagoritemski monitorji, ki glede na pretekla kriminalna dejanja ustvarijo “vroče točke”, na katera se potem posledično postavi večje število policistov. Če pomislimo takole na hitro, dodatno število policistov na določenih delih mest, kjer je prisotnega več kriminala, niti ni tako problematičen ukrep kajne? Kaj pa primeri, kjer je že to, da si afroameričan ali moški, dovolj za policijsko posredovanje, ki se je že končalo s smrtnimi posledicami?

Podatki, ki jih tako masovno zbiramo, so največji krivec za takšno nestrpnost in paniko. Seveda je dokaj jasno, da bodo območja z večjim številom policistov bolj nagnjena h kriminalu, kar pa pomeni, da bodo podatki pristranski, kar bo imelo posledice na dotičnih soseskah še leta. Dva moška v kapucah, ki se sprehajata po ulicah in ki ob normalnih pogojih ne bi požela niti osnovnega zanimanja, sedaj kar naenkrat postaneta osumljenca zaradi predhodnih dogodkov.

Ana Muniz, aktivistka in raziskovalka iz Youth Justice Coalition je za LA Weekly povedala:” Ko enkrat vojska in policija postaneta podobni, se meje izbrišejo. Vojska bi morala braniti teritorij pred zunanjimi silami in to ni misija policije – oni ne be smeli gledati na populacijo kot zunanjega sovražnika.

Napredna orodja kot je Palantir niso zgolj neka ZF ampak ustvarjajo pomen iz neorganizirane količine podatkov. Ta pomen pa je seveda zelo mamljiv tako za vladne organizacije kot tudi nevladne organizacije, hekerje in celo korporacije kot je Facebook ali pa Amazon. Gledano s strani Palantirja, programska oprema ni zlobna. Gre za močno orodje, ki se ga da uporabiti za sortiranje podatkov in oblikovanje predikcij glede na pretekle dogodke. Pištole ne ubijajo ljudi. Ljudje ubijajo ljudi. Podobno kot pištole, Palantir ima problem v ljudeh.


Prijavi napako v članku