Računalništvo, telefonija
10.02.2005 08:30
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predplačniški paketi vladarji na balkanskih “mobilnih” trgih

Po najnovejših dognanjih analitske hiše IDC se bo število mobilnih uporabnikov na Balkanu (Albanija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Srbija in Črna gora) v naslednjih štirih letih skoraj podvojilo. Rezultati raziskave “Balkans Mobile Communications Services Forecast 2004-2008” namreč kažejo, da bo konec leta 2008 v regiji okoli 14 milijonov uporabnikov, kar pomeni, da bo mobilne tehnologije uporabljalo približno 69% celotnega prebivalstva (ocena za leto 2004 je 44%). Prihodki na trgu mobilne tehnologije bodo leta 2008 presegli 2 milijardi dolarjev, pri čemer bo prenos podatkov predstavljal skoraj 10% tega prihodka.

Srbija ima kot država z najštevilčnejšim prebivalstvom tudi največ naročnikov mobilne tehnologije; po oceni IDC za leto 2004 kar 4,37 milijona. Ob tem velja omeniti dejstvo, da ima Črna gora z najmanjšim trgom v regiji najvišjo stopnjo mobilne penetracije, ki je ob koncu lanskega znašala kar 89%. Najvišjo rast v obdobju do konca leta 2008 pa bo beležilo makedonsko tržišče, in sicer tako po številu uporabnikov kot po prihodku operaterjev.

IDC opaža, da se je v letu 2003 in v prvi polovici leta 2004 večina operaterjev v regiji osredotočala na aktivnosti, značilne za nastajajoče trge. Tovrstne aktivnosti vključujejo pridobivanje licenc, iskanje strateških partnerjev, privatizacijo in povečanje geografske pokritosti. Razlika v ponudbi mobilnih uslug na Balkanu se bo v primerjavi z ostalimi trgi Srednje Evrope v naslednjih štirih letih močno zmanjšala. IDC pričakuje, da bo do konca leta 2008 večina operaterjev na Balkanu že uvedla UMTS ali ostala omrežja tretje generacije.


Prijavi napako v članku