Računalništvo, telefonija
31.07.2017 07:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prečkanje ceste z mobilnim telefonom je postalo kaznivo

Prečkanje ceste z mobilnim telefonom je postalo kaznivo
Prečkanje ceste z mobilnim telefonom je postalo kaznivo

Vse več pešcev med hojo ali celo tekom uporablja telefon za pošiljanje kratkih sporočil SMS in objavljanje na družbenih omrežjih. Čeprav se mnogim to zdi že nekaj popolnoma običajnega in sprejemljivega, lahko tovrstno početje med hojo pešce zmede do te mere, da tvegajo življenje na vsakem koraku. Zaradi tega so veljaki ameriškega mesta Honolulu zvezne države Havaji sprejeli odločitev, da prepoved uporabe telefonov med hojo kar uzakonijo.

Novo zakonodajo bodo tamkajšnji policisti pričeli izvajati konec oktobra, pešce pa bo doletela denarna kazen vsakič, ko bodo poskušali prečkati cesto s telefonom v roki. Zanje je predvidena denarna kazen v višini od 13 do 84 evrov. Kazni bodo opravičeni le, če bodo telefon uporabljali za vzpostavitev klica z reševalnim centrom, kar dejansko pomeni, da je v primeru »nuje« uporaba telefona še vedno dovoljena.

Medtem ko so mnogi odločitev oblasti v Honoluluju pozdravili, so kritike na drugi strani še vedno prisotne. Mnogi so namreč prepričani, da bi bilo bolj smotrno, če bi denar raje vložili v izobraževanje uporabnikov in da bo kazni zelo težko izterjati, sploh od turistov. Ali bo omenjena zakonodaja prinesla želene učinke, bo seveda lahko pokazal le čas.


Prijavi napako v članku