Računalništvo, telefonija
08.11.2017 07:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Omrežje Tor lahko izda vaš IP naslov

Najboljši brskalnik za anonimno brskanje po spletu
Najboljši brskalnik za anonimno brskanje po spletu

Omrežje Tor je izjemno priljubljeno predvsem med tistimi, ki si želijo vsaj na spletu zagotoviti določeno mero zasebnosti. Gre za porazdeljeno omrežje anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na eni izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Če pa uporabljate starejšo različico brskalnika Tor. je vaša zasebnost lahko ogrožena, saj ob kliku na primerno oblikovano povezavo vaš računalnik lahko izda vaš domači IP naslov.

Varnostni strokovnjaki opozarjajo predvsem na povezave, ki se začnejo s »file://«, saj se bo v tem primeru spletni brskalnik povezal neposredno na vir, kar pomeni mimo omrežja Tor. Ranljivost pa je posledica programskega hrošča, ki je bil v brskalnik Tor prinešen s Firefoxa, na katerem je ta osnovan. Zaradi tega vam priporočamo, da čim prej posodobite vaš brskalnik Tor, saj ta odpravlja omenjeno napako, čeprav klik na povezavo »file://« ne deluje več. Za odpravo te napake pa bo treba počakati na novo posodobitev.

Če si želite zagotoviti popolno anonimnost, vam priporočamo, da uporabite Linuxovo distribucijo Tails, ki ima spletni brskalnik Tor že privzeto nameščen. Poleg tega ta sistem velja za najvarnejši operacijski sistem na svetu, saj po končanem delu ne pusti nikakršnih sledi. Tails namreč za svoje delovanje ne uporablja trdega diska na računalniku, ampak zgolj sistemski pomnilnik, s katerega se na koncu vse izbriše.


Prijavi napako v članku