Triki in nasveti
20.01.2014 15:01
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor na zlonamerne razširitve za brskalnik Chrome!

Varnostni strokovnjaki so razkrili, da nepridipravi v zaupanja vredne razširitve za spletni brskalnik Google Chrome vgrajujejo škodljive programske kode. Te so v večini primerov uporabljene za namene nelegalnega oglaševanja oziroma dostavo neželenih elektronskih sporočil.
Iz spletnega brskalnika Google Chrome čimprej odstranite vse razširitve, ki jih ne potrebujete!
Iz spletnega brskalnika Google Chrome čimprej odstranite vse razširitve, ki jih ne potrebujete!

Uporabnike spletnega brskalnika Google Chrome že dalj časa ogrožajo lažne razširitve, ki so okužene z nevarnimi škodljivimi programskimi kodami. Nepridipravi lahko namreč preko njih pridobijo nadzor nad vašim računalnikom, podatki in celo vašimi družbenimi omrežji (Facebook, Google + in Twitter). Ker je Google zaradi tega uporabnikom operacijskih sistemov Windows onemogočil namestitev razširitev, ki se nahajajo zunaj uradne spletne zbirke Chrome Web Store oziroma Spletne Trgovine Chrome, so se nepridipravi domislili nove in nadvse učinkovite potegavščine. Ti so pričeli s kupovanjem zaupanja vrednih podjetji in v njihove dodatke vgrajevati zlonamerne kode.

Varnostni strokovnjaki so razkrili, da nepridipravi v zaupanja vredne razširitve za spletni brskalnik Google Chrome vgrajujejo škodljive programske kode za namene nelegalnega oglaševanja, ta pa se na osebni računalnik uporabnika prenese z naslednjo nadgradnjo. Ker se zlonamerne kode »uspešno« skrivajo za zaupanja vrednim brskalnikom Chrome, jim zaščitna programska oprema nikakor ne more do živega.

Učinkovite zaščite pred novo obliko zlorabe razširitev za spletni brskalnik Google Chrome vsaj zaenkrat še ni na vidiku. Zaradi tega vam svetujemo, da ročno pregledate vse nameščene razširitve in iz seznama odstranite vse, ki jih ne potrebujete. To naredite tako, da najprej kliknete na »reže« (desno zgoraj), izberete »Nastavitve« in kliknete na razširitve (levo zgoraj). Če pa se vam bo pri tem kje zataknilo, vam bodo na pomoč priskočili strokovnjaki Foruma Računalniških novic (http://bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku