Računalništvo, telefonija
11.04.2011 11:24

Deli z drugimi:

Share

Pozor na ponarejene trde diske iz Kitajske

Ni vse zlato, kar se sveti!
Ni vse zlato, kar se sveti!

Slovenski računalničarji smo se nekako navadili, da na spletu ali v trgovinah ne kupujemo cenovno ugodnih računalniških komponent od manj znanih proizvajalcev. V številnih primerih se namreč kupljeno blago precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Medtem ko so kitajski nepridipravi doslej ponarejevali predvsem pomnilniške ključke USB, so se tokrat spravili še k ponarejanju povsem običajnih trdih diskov.

Na to je širšo spletno skupnost opozoril ruski računalničar, ki je na Kitajskem kupil trdi disk z nazivno kapaciteto 500 gigabajtov. Kasneje se je namreč izkazalo, da je bil vanj vgrajen pomnilniški ključ USB kapacitete 128 megabajtov. Ponarejeni trdi disk se je operacijskemu sistemu dejansko “predstavljal” z občutno večjo kapaciteto, kot jo je v resnici imel. Poleg tega je pri zapisovanju datotek, ko je zmanjkalo prostora, te enostavno prepisoval. Z drugimi besedami povedano to pomeni, da če smo nanj zapisovali film večje kapacitete, je bilo na trdem disku shranjenih le zadnjih 128 megabajtov posnetka.

Pri tem velja še omeniti, da tu ne gre za običajen cenen ponaredek, saj so se kitajski goljufi tokrat zelo potrudili. Ohišje trdega diska je namreč profesionalno oblikovano in manipulacija pomnilniškega krmilnika otežuje prepoznavo ponaredka. Kupci dejansko goljufijo opazijo šele takrat, ko nanje zapišejo dovolj podatkov. Ker obstaja nevarnost, da bi ponarejeni trdi diski lahko zašli na spletno prodajalno novih in rabljenih stvari eBay, dodatna previdnost tu seveda ne bo odveč.


Prijavi napako v članku