Telefoni
16.01.2012 10:23

Deli z drugimi:

Share

PowerTrekk: Polnjenje mobilnih telefonov z vodo

Polnilec PowerTrekk bo pametnim mobilnim telefonom zagotovil dodatnih deset ur avtonomije delovanja.
Polnilec PowerTrekk bo pametnim mobilnim telefonom zagotovil dodatnih deset ur avtonomije delovanja.

Avtonomija delovanja postaja vse večja težava proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov. Ker so ti opremljeni z velikimi zasloni, zmogljivimi procesorji, navigacijskimi sistemi GPS in drugimi elektronskimi pripomočki, njihova avtonomija delovanja le redkokdaj preseže en dan. Nekateri proizvajalci pametnih mobilnih telefonov so poskušali ta izziv rešiti s pomočjo sončnih celic na hrbtni strani mobilnika, a zaman. V najboljših možnih pogojih je sončna energija namreč zadoščala zgolj za »vzdrževanje« telefona v stanju pripravljenosti.

Da sončna energija nima prihodnosti na področju mobilne telefonije, se strinjajo tudi inženirji švedskega podjetja myFC. Ti so namreč za sejem CES 2012 pripravili nadvse inovativen prenosni polnilni sistem, ki za delovanje potrebuje zgolj vodo. Tu gre za polnilec PowerTrekk. Ta dragoceno električno energijo za polnjenje mobilnih naprav proizvaja s pomočjo gorivnih celic, in sicer preko kemične reakcije vode z natrijevim silicidom (NaSi). Pri kemični reakciji se namreč sprošča vodik.

Švedsko podjetje myFC zatrjuje, da bo njihov inovativen polnilec mobilnih naprav PowerTrekk kmalu na voljo tudi v prosti prodaji. Skupaj s polnilcem bodo na prodaj še polnilo PowerPukk z natrijevim silicidom. Eno polnilo naj bi proizvedlo toliko energije, kot štiri baterije AA. To pomeni, da bodo pametni mobilni telefoni s tem pridobili dodatnih deset ur avtonomije delovanja. Polnilec PowerTrekk naj bi bil naprodaj najkasneje do poletja. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodajo odšteti okoli preračunanih 180 evrov. Za dodatno polnilo PowerPukk bo potrebno odšteti še preračunane tri evre.


Prijavi napako v članku