Računalništvo, telefonija
12.11.2013 09:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predlog vladi: Pouk programiranja v osnovne šole!

Ker je z razvojem programerskih spretnosti potrebno začeti dovolj zgodaj, v slovenskih šolah pa za tovrstno dejavnost še ni posluha, je v ta namen nastala peticija. Z njo želijo pobudniki vladi predlagati vključitev učenja programiranja v redni učni načrt osnovnih šol.
Predlog vladi: Pouk programiranja v osnovne šole!
Predlog vladi: Pouk programiranja v osnovne šole!

Znanje programiranja postaja vse bolj pomembno in je zelo cenjeno doma in po svetu. Ker je z razvojem programerskih spretnosti potrebno začeti dovolj zgodaj, v slovenskih šolah pa za tovrstno dejavnost še ni posluha, je podjetje Hrženjak & partnerji, d.n.o., pričelo s peticijo za uvedbo pouka programiranja v osnovnih šolah. Povezava za peticijo je na voljo na spletnem naslovu http://bit.ly/Pet_Pro.

V nadaljevanju si poglejmo nekaj značilnosti šole programiranja.

Kako poteka izobraževanje?

Izobraževanje poteka v obliki krožka za osnovnošolce od 5. do 9. razreda. Tečaji potekajo na osnovnih šolah enkrat tedensko in trajajo eno šolsko uro. Učenci se naučijo prvih korakov spoznavanja in razumevanja programskih jezikov (BASIC, C, Java, HTML).

Tečaj poteka tako, da učenci na zanimiv in interaktiven način (s pomočjo iger in računalniških animacij) osvojijo način razmišljanja in osnovne veščine, ki so predpogoj za učenje programiranja. Učni načrt poteka prek spoznavanja programskih jezikov, osvajanja logike v ozadju, prvih korakov, vaj in reševanja enostavnih problemov. Na koncu 6-mesečnega obdobja vsak učenec osvoji dovolj znanja za sestavo svojega prvega projekta. Znanje na praktičen način na mlajše generacije prenašajo diplomanti Fakultete za računalništvo in informatiko, ki so zaposleni in uporabljajo svoja znanja v praksi že dalj časa.

Zakaj šola programiranja?

14-letni otrok, ki se nauči oblikovati in postaviti spletno stran, bo v prihodnosti precej lažje zaposljiv kot 22-letni diplomant. Znanje ostalih programskih jezikov mu odpira vrata neskončnih priložnosti. V 21. stoletju postaja znanje programskih jezikov ključno, podobno kot znanje slovenščine ali matematike.

Ker bosta vlada in šolstvo pomembnost znanja programskih jezikov sprevidela šele čez 15 let, je cilj pobudnikov peticije omogočiti to možnost že sedanjim generacijam otrok po vsej Sloveniji. Mlajše generacije želijo oborožiti z izjemno uporabnim znanjem, jih hkrati naučiti razmišljanja in tako ustvariti bodoče genialce. Otrokom želijo ponuditi priložnosti, ki jih sami v osnovni šoli niso imeli.

>> Če ste podobnega mnenja, lahko peticijo podpišete tukaj.


Prijavi napako v članku