Telefoni
22.11.2012 18:12
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ponoven začetek prodaje “bigboba”

»Na začetku so stranke spraševali, če je bob natega, sedaj nas sprašujejo, kdaj bo zopet big bob«.
Žiga Doberlet, vodja blagovne znamke bob v Sloveniji (foto: Žiga Intihar)
Žiga Doberlet, vodja blagovne znamke bob v Sloveniji (foto: Žiga Intihar)

Bob deluje na slovenskem trgu že dobro leto in lahko rečemo, da je s svojo ponudbo v tem kratkem času razburkal slovenski trg. Ob ponovnem začetku prodaje bigboba, ki se je začela v ponedeljek, smo govorili z Žigo Doberletom, vodjo blagovne znamke bob Slovenija, in ga povprašali po dosedanjih rezultatih in načrtih v prihodnje.


RN: Kaj vas je vodilo k lansiranju nove znamke mobilne telefonije na slovenski trg?

Ugotovili smo, da obstaja določen segment ljudi, ki so mu najbolj pomembne nizke cene, medtem ko jim sama blagovna znamka pomeni zelo malo. Po naših ocenah v Sloveniji segment cenovno občutljivih uporabnikov mobilne telefonije narašča. Med vplivi recesije je namreč tudi ta, da so se vsi, ne le cenovno najobčutljivejši, začeli zavedati, da lahko pri nakupu vsakega izdelka ali storitve še nekoliko privarčujejo. In ravno v tem segmentu smo prepoznali našo priložnost.


RN: Kako ste po letu dni zadovoljni s prodajnimi rezultati?

Lahko rečem, da smo s prodajo tako naročniških kot tudi predplačniških paketov bob presegli načrtovane cilje. Uporabnike je najbolj navdušil naročniški paket big bob, ki v časovno omejenem obdobju za ceno 9,9 evrov ponuja 1000 minut pogovorov in 1000 SMS-ov. Zaradi dobrega odziva smo akcijo v novembru ponovili. Veseli nas tudi, da smo uspeli ustvariti zavedanje o blagovni znamki. Po zadnjem merjenju iz septembra je zavedanje o blagovni znamki izjemno naraslo in ljudje nam dosti bolj zaupajo. To se vidi tako v prodaji kot pri vprašanjih, ki so nam jih potencialne stranke zastavljale pred enim letom in sedaj. Včasih so nas spraševali, kje je “catch”, da je tako poceni, da ne verjamejo v to, da nimamo skritih načrtov, sedaj nas sprašujejo, kdaj bo spet big bob.


RN: Kako bi lahko opredelili tipičnega uporabnika mobilne telefonije bob?

Po demografskih lastnostih bi uporabnike težko opredelili; ne moremo reči, da gre za mlajše ali starejše, bolj ali manj izobražene. Vse, kar jim je skupno, je, da racionalno razpolagajo s svojim denarjem in želijo svoj telefon uporabljati čim ceneje. Takšne uporabnike najdemo v vseh demografskih skupinah. Prav tako ne moremo reči, da so to revnejši ljudje. Gre pravzaprav za podoben pojav, kot je razcvet diskontnih trgovin v času recesije. V njih v največji meri kupujejo pripadniki srednjega razreda in ne dohodkovno najšibkejši.


RN: Ampak uporabniki so manj zahtevni?

Naši uporabniki zahtevajo dobro ceno. To je vse, kar jih loči od ostalih. Pri nas namreč lahko dobijo praktično vse, kar ponujajo veliki. Tudi nano- in microSIM kartici, ki sta namenjeni boljšim telefonom in prenosu podatkov z vključenim 1 GB prenosa podatkov za 5 € mesečno, kar je najnižja cena v Sloveniji.


RN: Kako bobu uspeva ohranjati tako nizko ceno paketov mobilne telefonije?

To, da lahko ponujamo nizke cene storitev, je stvar postavitve celotne organizacije bob produkta. Optimizirali smo operativne stroške, zato nimamo svojih prodajnih mest, lastnega brezplačnega klicnega centra in imamo zelo majhen team ljudi, ki skrbi za bob, so pa izjemno predani in bi se jim ob tej priložnosti rad zahvalil za ves trud, ki so ga vložili in ga še vedno vlagajo v to, da bob dela tako dobro, kot dela.


RN: Se vam ne zdita omejitvi, da nimate svoji prodajnih mest in da je klicni center plačljiv, preveliki oviri za uporabnike, da bi se odločili za prenos številke na bob?

Če bilo tako, potem ne bi bili najhitrejše rastoča mobilna skupnost v Sloveniji. (smeh) Ne, po mojem mnenju to ni ovira. Pri oblikovanju procesov, še posebej pri procesu nakupa, smo bili še posebej pazljivi, da je proces enostaven in uporabniku prijazen. Lahko rečemo, da je naš pristop za uporabnika še bolj udoben in enostaven, saj mu ni potrebno izgubljati časa in se voziti do prodajnega mesta, tam čakati v vrsti na prostega prodajalca in potem z njim še dodatno izpolnjevati pogodbe. Pri nas je postopek bolj enostaven, saj lahko celoten postopek opraviš doma iz naslonjača preko interneta, pogodbo pa dostavimo direktno na dom, tudi skupaj z obrazcem za prenos številke od drugega operaterja.


RN: Kaj pa plačljivi klicni center?

Tudi to se do sedaj ni izkazalo kot ovira. Po raznih raziskavah večina ljudi ne kliče v klicni center, a mora kljub temu plačevati višje cene storitev, saj mora operater pokriti vse stroške, ki jih ima s klicnim centrom. Mi smo mnenja, da je to dodatna storitev in vkolikor jo uporabnik želi, jo lahko plača in ni treba z njo finančno nepotrebno obremenjevati uporabnikov, ki se te storitve ne poslužujejo. Če pa se nekomu še vedno ta strošek prevelik, pa lahko pošlje vprašanje na info@bob.si kjer mu bomo odgovorili, vendar informacije ne bo dobil v istem trenutku. bob torej da veliko na zadovoljstvo uporabnikov, zato ponuja zelo dobro storitev klicnega centra, a naj jo plača le tisti, ki jo potrebuje.


RN: Telefonov po 1 € ne ponujate? Ni to pomanjkljivost, glede na to, da vsak uporabnik želi telefon po 1 €?

Ne. Ponujamo pa najnižje cene telefonov v Sloveniji, in to brez vezave. Ne verjamemo v ponudbo telefonov za 1 € iz dveh razlogov. Prvo: telefon za 1 € je za operaterja velik strošek, ker kreditira uporabnika, ki upa, da se mu bo investicija povrnila, kar bi za nas pomenilo velik strošek. Kot drugo pa je to tudi dodaten strošek za uporabnika, saj za telefon konec koncev plačuje do izteka vezave, več kot bi plačal zanj v redni prodaji, s tem, da je 24 mesecev vezan na operaterja. Naš princip je: kupi si telefon, ki ti ustreza, in uporabljaj storitve tistega operaterja, ki ti najbolj ustreza. Zakaj bi uporabnika vezali, če smo tako prepričani v svojo ponudbo?


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

Naturalis d.o.o., Računalniški inženiring

Ljubljanska cesta 12f, 1236 Trzin, Tel: 041 747-064
Vodenje podjetja je na splošno sestavljeno iz šest funkcionalnih področij: strategija, trženje, finance, človeški viri, oprema ter delovanje. Razumevanje in vodenje vsakega področja ... Več

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več