Računalništvo, telefonija
23.02.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11

Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11
Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11

Polnilec, ki trenutno napaja vaš prenosni računalnik, je verjetno močnejši od računalnika, ki je pred več kot 50 leti upravljal raketo in lunarni modul odprave Apollo 11.

Spomnimo: Apollo 11 je bila prva odprava v vesolje s človeško posadko, ki je uspešno pristala na Luni. V posadki so bili Michael Collins, Edwin Aldrin in Neil Armstrong.

Forrest Heller, programski inženir pri Appleu, je v zanimivi primerjavi pregledal lastnosti USB-C polnilcev Google Pixel (18 W), Huawei (40 W) in Anker PowerPort Atom PD 2. Pri tem je dejal, da je primerjava modernih naprav in naprav iz preteklosti izjemno zanimiva in kaže, kako zelo je tehnologija v vmesnem času napredovala.

Med seboj je primerjal RAM 18 W naprave Anker in računalnik Apollo 11. Ugotovil je, da ima prvi 8 KB pomnilnika, drugi pa le 4. Po tem, ko je pregledal pomnilnik, taktno hitrost, programski prostor za shranjevanje in še nekaj drugih lastnosti, je ugotovil, da so današnji polnilci USB-C v povprečju 563-krat hitrejši kot računalnik Apolla 11.

Ugotovitev se sklada z Moorovim zakonom, ki pravi, da se približno na vsaki dve leti (leto in pol) podvoji zmogljivost visoko zmogljivih integriranih vezij (procesorjev in namenskih procesorjev). Glede na to, da je odprava Apollo 11 potekala 51 let nazaj, se je računalniška moč medtem podvojila že vsaj 25-krat.

Enostavna primerjava Apollovega računalnika z današnjimi polnilci in drugimi napravami pa ni v celoti pravična. Pri Apollu je šlo za izjemno kompleksno napravo, v kateri so programi nadzirali računalnik v hierarhični obliki. Pomen programa je narekoval to, koliko pozornosti je v nekem trenutku dobil. V nujnih primerih bi sistem omogočil hitrejšo osredotočenost na ključne sisteme, kar bi računalniku v bistvu omogočilo, da se popolnoma izogne trku.

Računalnik Apolla 11 so že večkrat primerjali z drugimi napravami, celo s šolskim računalom. A nobeni od modernih naprav ni uspelo to, kar je Apollu – pristati na Luni.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več

NCOM d.o.o.

Knezova ulica 34, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več