Digitalizacija
Poslovne rešitve
08.04.2024 11:16

Deli z drugimi:

Share

Podatki: temelj za učinkovito implementacijo AI

Ključni koraki pri pripravi podatkov za uspeh v svetu umetne inteligence.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Vhod v areno umetne inteligence (AI) ne predstavlja zgolj obetavnih priložnosti, temveč postavlja nove zahteve po metodološki pripravljenosti podjetij. Uspeh v tej novi dobi ni odvisen samo od implementacije AI rešitev, temveč od globine razumevanja in priprave, ki je predhodnik k uvedbi teh tehnologij. Podatkovna priprava kot temeljna faza predstavlja kritično točko, ki precej določa uspeh ali neuspeh »umetno« inteligentnih sistemov.

Čiščenje in strukturiranje podatkov

Zakaj je priprava podatkov tako ključnega pomena? V jedru AI sistemov leži raznolikost in kompleksnost podatkov, katerih kvaliteta ima neposreden vpliv na robustnost in verodostojnost izhodnih rezultatov. Pravilno pripravljeni podatki tvorijo osnovo za natančne, zanesljive in učinkovite predikcije, ki so temelj vseh pametnih AI aplikacij.

Čiščenje podatkov je prvi esencialni korak, ki obsega detekcijo in odstranjevanje anomalij in napak v podatkovnem nizu. To ni le odpravljanje očitnih netočnosti, temveč tudi prepoznavanje in interpretacija manj zaznavnih vzorcev, ki lahko izkrivljajo analize. Vsak element, od nepopolnih zapisov do nekonsistentnih merilnih enot, zahteva pozornost, da se zagotovi čistost in zanesljivost podatkovnega sklopa.

Strukturiranje podatkov zahteva izbiro ustreznih metod za normalizacijo, segmentacijo in transformacijo podatkov v format, ki omogoča najučinkovitejšo obdelavo s strani AI. Oblikovanje strukturiranih podatkovnih nizov, ki omogočajo modelom, da zaznajo pomembne povezave in sklepajo smiselne vzorce, je ključno za nadaljnji proces učenja in napovedovanja.

Stevanče Nikoloski

Enako pomembno je tudi učinkovito shranjevanje podatkov

Priprava podatkov za učenje AI modelov je več kot le tehnična obveznost – gre za strateško odločitev, ki določa, kako bo sistem razumel in reagiral na raznovrstne podatkovne vire. Tehnike vzorčenja, razdelitev podatkov na učne in testne množice ter tehnike kodiranja za pretvorbo kategoričnih v številčne podatke so zgolj nekateri izmed korakov, ki zagotavljajo, da AI modeli delujejo optimalno in proizvajajo zanesljive rezultate.

Nenazadnje učinkovito shranjevanje podatkov postaja vse bolj ključno, saj obseg in raznolikost podatkov naraščata. Podatkovna jezera in skladišča morajo biti zasnovana tako, da omogočajo hiter in varovan dostop do podatkov, skupaj z zagotavljanjem integritete in varnosti informacij.

Celostna podpora podjetja Result

V podjetju Result razumemo, da je pot do uspešne implementacije AI tlakovana z dobro pripravljenimi podatki. Naša zavezanost k zagotavljanju visokokakovostnih, relevantnih in natančno obdelanih podatkovnih nizov je temelj, na katerem gradimo naše storitve. Ponujamo celostno podporo – od zbiranja in čiščenja do analize in interpretacije podatkov – da zagotovimo, da vaše poslovne odločitve temeljijo na trdnih, zanesljivih in inteligentnih podatkih.

Kakovostni podatki so tisti, ki dajejo smisel investiciji v AI – so valuta, s katero plačujemo za boljše, hitrejše in pametnejše odločitve. Z izrabo naših inovativnih pristopov in naprednih tehnoloških rešitev vam lahko pomagamo, da transformirate vašo množico podatkov v pravo podatkovno zlato.

Z nami se pripravite na prihodnost, kjer so »Use data. Live better!« več kot besede – so vaša nova realnost.


Avtor: Stevanče Nikoloski


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
hramba podatkov umetna inteligenca

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RESULT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RESULT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Result logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RESULT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več