Facebook
02.04.2018 11:22

Deli z drugimi:

Share

Podatki 136.000 Facebookovih uporabnikov še vedno v nevarnosti

Podatki 136.000 Facebookovih uporabnikov še vedno v nevarnosti
Podatki 136.000 Facebookovih uporabnikov še vedno v nevarnosti

Kljub temu, da naj bi britansko svetovalno podjetje Cambridge Analytica izbrisalo podatke preko 50-ih milijonov uporabnikov Facebooka, velik del “ukradenih” podatkov še vedno ostala v nevarnosti. Po pisanju portala Gadgets 360 so na “prostem” še vedno podatki okrog 136.000 Facebookovih uporabnikov, kar seveda dviga veliko prahu.

Britanski medij Channel 4 je poročal, da naj bi Cambridge Analytica še vedno posedoval podatke uporabnikov v ameriški zvezni državi Kolorado. Med temi podatki bi naj poleg vseh najbolj osnovnih osebnih podatkov bil celoten osebnostni profil in psihološki profil. “Podatki, ki so iz leta 2014, je podjetje Cambridge Analytica uporabilo za targetiranje specifičnih prebivalcev s sporočili, ki bi potencialno lahko vplivala na uporabnike največjega družbenega omrežja”, piše Channel 4.

Cambridge Analytica je trdila, da je že izbrisala vse podatke, ki so jih pridobili, vendar se je izkazalo, da temu še ni v celoti tako. Kot že verjetno veste, je podjetje pridobilo podatke preko Facebook aplikacije pred nekaj leti, za katere pa seveda ni bilo avtorizirano. Vse pridobljene informacije so se izkazale za psihološko raziskovalno orodje, ki v današnjem času predstavlja velik potencialni zaslužek. Verjetno ste se že srečali s kakšnim od kvizov, ki vam pove, kakšne vrste burek ali avtomobil ste kajne? Točno tak primer kviza/aplikacije je bil “vhod” preko katerih so raziskovalci pridobili podatke.

Širša zgodba, v katero so bili vpleteni podatki, je na eni strani britanski Brexit in na drugi strani ameriške volitve, v katerih je novi predsednik postal Donald Trump. S pridobljenimi podatki je Cambridge Analytica targetirano vplivala na prikazovanje objav na uporabniških profilih. V zadnjem zaslišanju pred britanskim parlamentom je nekdanji programer podjetja, Christopher Wylie, šokiral delegate in izjavil, da v času svojega delovanja v podjetja ni dvomil, da nekdanji delodajalec manipulira z referendumom Brexit in ameriškimi predsedniškimi volitvami. Kot sam pravi prav tako ni dvomil, da je početje protizakonito.

Dejstvo je, da Cambridge Analytico čaka še kar nekaj zagovarjanja, prav tako pa smo lahko prepričani, da “veliki F” ne bo kar tako odkoraka brez, da bi se moral opravičiti za pripetljaj. Zuckerberg sicer ne komentira novice o tem, da so še vedno določeni podatki, ki niso bili izbrisani, čaka pa ga še kar nekaj zaslišanj s strani parlamenta, kjer bo moral zagovarjati dejanja.


Prijavi napako v članku