Telefoni
15.01.2021 13:32

Deli z drugimi:

Share

Pixel 5 vs. Pixel 1: Kako se je spreminjala Googlova strategija?

Pixel 5 vs. Pixel 1: Kako se je spreminjala Googlova strategija?
Pixel 5 vs. Pixel 1: Kako se je spreminjala Googlova strategija?

Google si je od nekdaj želel, da bi lahko svoje pametne telefone postavil ob bok Samsungovim in Applovim. Od izida prvega Pixel modela je minilo že štiri leta in v tem času se je Googlova strategija močno spremenila ter se hkrati razvila. Leta 2016 predstavljeni Pixel 1 in najnovejši Pixel 5 sta namenjena različnim sektorjem trga pametnih telefonov, obenem pa imata oba različne prednosti in slabosti v primerjavo s konkurenco.

Pa si pobližje poglejmo, kako se je v teh nekaj letih spremenila Googlova strategija in pozkušajmo ugotoviti, zakaj se je Googlova linija pametnih telefonov tako močno spremenila.

Strojna oprema

Najprej se je potrebno ustaviti pri najbolj izstopajočih se lastnostih in specifikacijah, kajti to je področje, kjer se strateški premik najbolj močno odraža. Originalni Pixel je bil znotraj cenovnega razreda zelo konkurenčen Samsungu in Applu, tako na področju procesorja, ekrana, kamere in celo cene. Googlova prva Pixel naprava je bila namenjena posebej za “flagship” kupce in tej nalogi je definitivno bila kos. Ultra hitro polnjenje, neomejeni prostor za shranjevanje fotografij v oblaku, vhod za slušalke in vrhunska kamere. To so bile lastnosti, ki so delale oroginalni Pixel zares vrhunski.

Če danes pogledamo specifikacije najnovejšega Pixla in jih primerjamo s konkurenco vidimo, da Pixel zaostaja praktično na vseh korakih. Procesor ni tako zmogljiv, manj spomina, manj in slabše kamere, poleg tega pa še počasnejše polnjenje. Da ne bo pomote, Pixel 5 ni slab telefon, je pa daleč od “flagship” stopnje, ki smo je navajeni od glavnih akterjev na trgu pametnih telefonov danes.

Ta premik od “flagship” do srednjega razreda specifikacij je po vsej verjetnosti Googlov odziv na kritike, ki so letele na predhodnike Pixla 5. Pixel 4 je bil tehnično gledano pametni telefon najvišjega kakovostnega ranga, vendar mu je manjkala vzdržljivost baterije, pomnilniški prostor, kvaliteta video snemanja in še bi lahko naštevali. Samo najboljši oz. najzmoglivejši procesor ni bil pravi odgovor. Končna ocena je, da Pixel 5 zmore to, kar predhodniki niso uspeli, in sicer obvlada osnove.

Kamere

Pixel je vse od svojega začetka bil znan po vrhunskih kamerah. Tukaj mislimo predvsem na originalni Pixel, ki se je s svojo kvaliteto kamere ne samo postavil ob bok najboljšim telefonom, temveč jih je kar nekaj celo premagal. Štiri leta pozneje, torej danes, lahko vidimo, da se Google ni ravno preveč potrudil, da bi kakorkoli bistveno spremenil ali izboljšal kamere svojih telefonov. Že res, da je zdaj dodana še ena kamera, vendar se kvaliteta praktično ni spremenila.

V takšnem tempu razvoja bo Google le stežka sledil konkurenci. Google je čakal do leta 2019, preden je dodal dodatni senzor – 16MP telefoto kamero. V tem času je bil sistem s stremi lečami norma. Tudi lansko leto Google ni dodal tretje zadnje kamere, temveč je zgolj zamenjal telefoto z ultra-širokokotno, s čimer je naletel na nemalo kritik. V letih obstoja je Google svojim napravam dodal lastnosti, kot so Portrait mode, Night Sight, Super Res Zoom, astrofotografija in Live HDR. S tem je Google dosegel to, da je pomagal zastereli strojni opremi postati z lastnostmi bogat sistem kamer, ki je dejansko svetlobna leta napredoval od originalne izdaje.


Največja sprememba v stretegiji je vidna v razmerju med strojno in programsko opremo. Na začetku je Pixel kamera imela za tisti čas dober senzor in zmogljiv procesor. Takšna kombinacija je Pixel postavila pred naprave, ki so imele samo dobro strojno opremo. Danes je jasno, da je Google stavil vse na strojno zmogljivost fotografije, ki ji razen Appla le stežka kateri proizvajalec sledi.


Pozicija na trgu

Originalni Pixel je v ZDA izšel za $649 — ali za $769 za večji Pixel XL — leta 2016, Pixel 5 je izšel za $699, štiri leta pozneje. Trg pametne telefonije se je v teh letih močno spremenil. Medtem ko “flagship” naprave stanejo danes od 1.000$ naprej, je Pixel 5 ostal v “novi kategoriji”, “super mid-range”. Za tovrstne naprave je značilno, da kompenzirajo najhitrejše procesorje za dobršen del cene, ob tem pa ohranijo elitne lastnosti, ki jih pričakujemo od premium naprav. Googlov najboljši Pixel se tako zdaj kosa z zmogljivi in cenovno dostopnimi “flagship” telefoni, kot sta Apple iPhone 12 in Samsung Galaxy S20 FE, med katerima nobeden ni najboljša verzija serije.


Google je od originalne izdaje Pixla spremenil strategijo in se zdaj več ne primerja z Android in iPhone elito. Ta preskok v miselnosti Googla je imel izvor tudi v slabih prodajnih rezultatih predhodnih “high-end” modelov. Podatki portala The Informant so lani razkrili, da je Google med Q4 2019 in Q1 2020 prodal vsega dva milijona Pixel 4 naprav. Na žalost Googla se slabi prodajni rezultati Pixla niso spremenili vse od izida originalnega modela.


Največja sprememba, za katero se je Google odločil med modelom Pixel 1 in Pixel 5 pa je predstavitev sekundarnega, “low-budget” Pixel telefona. Zdaj imam Google tri Pixel telefone, ki cenovno ležijo med $349-$699. Trenutno najcenejši model Pixel 4a je bil označen celo kot eden najboljših pametnih telefonov leta 2020. Googlov najcenejši model niti ni tako zelo oddaljen od modela Pixel 5, če govorimo o uporabniški izkušnji. Že res, da mu manjkajo premium materiali, vendar ima enako kvalitetno kamero, zelo podobno programsko opremo in pa dokaj podoben dizajn. Pixel 4a 5G je recimo še bližje modelu Pixel 5.


Ali Google “budget” dostop deluje? Po podatkih IDC je v letu 2019 Google prodal 7,2 milijona telefonov, kar je največ od vseh let. Še vedno pa močno zaostaja za največjimi proizvajalci, kot so Samsung, Apple, Xiaomi in Oppo. Google zelo jasno targetira ZDA, kjer ta srednjecenovni rang ni tako nabit s konkurenco. Čas bo pokazal, ali lahko Google izkoristi dobro formo in se še kdaj preizkusi v razvoju “premium” naprave, kot je bil Pixel 1.


Prihodnost Pixla

Pixel 1 je bila Googlova priložnost, da popolnoma prevetri trg mobilne telefonije. Pohvalil se je lahko s “flagship” specifikacijami, čisto programsko opremo in revolucionarno kamero. Google je takrat jasno tekmoval s Samsungom Galaxy S7 in Applom iPhone 7. Za razliko Pixla 1 je Pixel 5 varna opcija, ki najprej pokriva osnove, je “super mid-range” telefon, ki je nekako ustvaril to nišo trga. Ciljna publika Pixla 5 so kupci, ki iščejo odličen “all-around” telefon in za njega ne želijo opustošiti svoje denarnice.


Kot vse kaže bi lahko Googlov vstop na “srednjecenovni” trg na dolgi rok bila prava odločitev. Zanimivo bi bilo videti, kako bi se Google ponovno vrnil na “flagship” raven, ampak hkrati nestrpno pričakujemo, kaj nam bo prinesel Pixel 6.


Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več