Računalništvo, telefonija
14.07.2012 20:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pisanje elektronskih spočil z očmi

Naprava za upravljanje računalnika z očmi naj bi bila kmalu nared!
Naprava za upravljanje računalnika z očmi naj bi bila kmalu nared!

Na svetu na milijone ljudi trpi za multuplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, mišično distrofijo, poškodbo hrbtenjače ali amputiranih udov. Ti zaradi tovrstnih zdravstvenih težav seveda ne morejo normalno uporabljati računalnikov. Kmalu temu ne bo več tako. Inženirji z univerze Imperial College London so namreč pripravili napravo, ki omogoča upravljane računalnika zgolj z očmi. Za novost bo potrebno v prosti prodaji odšteti manj kot 50 evrov.

Namenska naprava v realnem času sledi očem uporabnika in te gibe, s pomočjo programa, »pretvarja« v ukaze za kurzor računalniške miške. Na ta način lahko z očmi upravljamo računalnik na enak način, kot z običajno miško. Da naprava resnično deluje v praksi, so inženirji z univerze Imperial College London to predstavili na treh praktičnih primerih. Prostovoljci so lahko zgolj z očmi igrali računalniško igro Pong, deskali po internetu in celo pisali elektronska sporočila.

Naprava s prototipno oznako GT3D je grajena na osnovi dveh hitrih spletnih kamer, ki se uporabljajo za igralne konzole. Vsaka od kamer je vrednotena na manj kot preračunanih 25 evrov. Spletne kamere neprestano fotografirajo položaj očesa. Temu sledijo s pomočjo šarenice in lahko z zelo veliko natančnostjo določijo položaj očesa. Inovatorji trdijo, da bo novost mogoče uporabljati tako na računalnikih Windows kot Linux in sicer preko brezžične povezave Wi-Fi ali vmesnika USB. Ta bo pri delovanju porabil le vat električne moči.

Inženirji z univerze Imperial College so prepričani, da bo nov sistem za upravljanje računalnika nared za prodajo še pred koncem naslednjega leta. Mi seveda držimo pesti, da jim to tudi uspe.


Prijavi napako v članku