Računalništvo, telefonija
27.03.2018 07:50

Deli z drugimi:

Share

Piratstvo priljubljeno kot še nikoli doslej!

Vse več piratov za ogled nelegalnih vsebin uporablja mobilne naprave!
Vse več piratov za ogled nelegalnih vsebin uporablja mobilne naprave!

Kljub naraščajočemu številu različnih legitimnih spletnih mest za nakup ali najem video vsebin, so bile piratske vsebine v lanskem letu priljubljene kot še nikoli doslej. Organizacija, ki spremlja razvoj piratskih trendov na svetovnem spletu MUSO je namreč v obsežni raziskavi prišla do spoznanja, da so spletna mesta s piratsko vsebino v lanskem letu zabeležila več kot 300 milijard obiskov. To dejansko pomeni, da se je skupno število obiskov piratskih spletnih mest v primerjavi z letom 20116 povečalo za okoli 1,6 odstotkov.

Pri tem je zanimivo predvsem to, da je več kot polovica piratov obiskala spletne strani, kjer si lahko gledamo piratske video vsebin brez potrebe, da jih predhodno prenesemo na računalnik. Največ piratov je bilo zabeleženih v Združenih državah Amerike, sledijo pa ji Indija in Brazilija. Podatki za Slovenijo pa v tem trenutku še niso znani.

Pirati so v lanskem letu prisegali predvsem na različne televizijske nadaljevanke, na drugem in tretjem mestu pa so se znašli glasba in celovečerni filmi. Organizacija MUSO je med drugim opozorila tudi na to, da se vse boj povečuje mobilno piratstvo. V lanskem letu je bilo tudi prvič, da so piratske vsebine na mobilnih napravah presegle tiste, ki se nahajajo na osebnih računalnikih, pri čemer to velja tako za televizijske nadaljevanke kot glasbo.

Piratstvo na mobilnih napravah je dejansko posledica neomejenega dostopa do širokopasovnega mobilnega interneta, ki je vse bolj dostopen. Po drugi strani pa je to rezultat neuspešnega preganjanja piratov s strani protipiratskih organizacij. Zaradi tega so pri organizaciji MUSO prepričani, da bi bilo potrebno skrbno preučiti profile uporabnikov, ki gledajo piratske vsebine z namenom boljše prilagoditve poslovnih modelov plačljivih storitev, ki bi s tem postale bolj sprejemljive in dostopne za končne uporabnike.


Prijavi napako v članku