Računalništvo, telefonija
01.03.2008 12:28
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Petodstotna rast prihodkov Skupine Telekom Slovenije

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2007 ustvarila za 785,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za pet odstotkov več kot leto prej. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je znašal 138,7 milijona evrov, EBITDA pa 300,5 milijonov evrov, kar je za tri odstotke več kot v letu 2006. Leto 2007 je minilo v znamenju širjenja na tuje trge in velikih vlaganj, za katera so v skupini namenili skoraj 380 milijonov evrov, od tega 312,9 milijona evrov za gradnjo, posodabljanje in razvoj omrežij in storitev doma in v tujini. S tem so ustvarjeni dobri pogoji za nadaljnjo rast cele skupine. Poslovne rezultate za lani je včeraj obravnaval nadzorni svet družbe.

“Izzivi obdobja, na katerega se nanaša obravnavano poročilo, so bili kompleksnejši kot kadarkoli doslej. Zadovoljni smo, da je v odgovorih nanje vodstvu z uspešnim upravljanjem kapitala na eni in velikimi vlaganji na drugi strani uspelo družbo na številnih področjih dejavnosti dvigniti nad povprečje,” je minulo delo uprave pospremil z besedami Damijan Koletnik, predsednik nazornega sveta družbe Telekom Slovenije.

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila čisti poslovni izid v vrednosti 87,8 milijona evrov. To je sicer manj kot leta 2006, vendar v skladu z načrtovanim. Zmanjšanje je predvsem posledica dodatnega zadolževanja zaradi širjenja poslovanja, zagonskih stroškov za projekt mobilne telefonije na Kosovu ter višjih davkov zaradi nižjih investicijskih olajšav.

Matična družba Telekom Slovenije je za naložbe namenila 130,6 milijona evrov. V letu 2007 je začela z množično gradnjo optičnih dostopovnih krajevnih omrežij in zgradila 41 tisoč optičnih priključkov na 71 lokacijah. Hkrati je lani uvedla tudi drugo generacijo širokopasovne tehnologije VDSL2 in imela konec leta v prometu več kot 173 tisoč širokopasovnih priključkov. Na področju mobilnih telekomunikacij je Mobitel ohranil vodilni položaj na trgu, se izkazal z odličnim poslovanjem ter nadaljeval s širjenjem mobilnega omrežja UMTS, ki pokriva že 72,6 odstotka prebivalstva Slovenije.

Mobitel je za naložbe lani namenil 46,1 milijona evrov. Uvedel je vrsto najsodobnejših storitev in tehnologij, kot so m:stik, m:komunikator, m:navigacija, Instant internet, WPKI, BlackBerry, nova obračunska platforma ter HSDPA in HSUPA. Optična omrežja FTTx v kombinaciji z VDSL2 predstavljajo temelj prihodnjega še hitrejšega razvoja fiksnih širokopasovnih omrežij v Sloveniji ter skupaj z mobilnimi omrežji kažejo smer prihodnjega razvoja elektronskih komunikacij na sploh. Skupina Telekom Slovenije želi s pospešeno gradnjo širokopasovnih omrežij stopiti ob bok evropskim državam z najvišjo širokopasovno penetracijo. Optimalna kombinacija tehnologij fiksnega, vključno s tehnologijo WiMax, in mobilnega omrežja 3G je njena odločilna konkurenčna prednost.

Skupina Telekom Slovenije je svoje poslovanje uspešno širila tudi na trge jugovzhodne Evrope in za naložbe v osnovna sredstva v tujini namenila skupaj 131,3 milijona evrov. Naložbena dejavnost se je po pridobitvi koncesije za drugega mobilnega operaterja močno povečala na Kosovu. V gradnjo mobilnega omrežja, ki so ga komercialno vključili v promet konec leta, je skupina lani vložila 120 milijonov evrov, načrtovana investicija pa znaša 200 milijonov evrov. Po dobrih dveh mesecih imajo v kosovskem mobilnem omrežju že več kot 160 tisoč uporabnikov.

Tudi sicer je bilo v letu 2007 narejenih nekaj velikih in zelo pomembnih korakov pri širitvi skupine, pri čemer je skupina izkoristila naložbene priložnosti doma in v tujini. Skupina si je zagotovila 50-odstotni delež v gibraltarskem Gibtelecomu in 75-odstotni delež v skupini Interseek, ki upravlja s spletnimi iskalniki Najdi.si in Pogodak na Hrvaškem, Srbiji, Makedoniji in BiH. Pridobila je tudi večinska deleža v podjetjih Aneks v BiH in AOL SP v Albaniji, poleg tega pa je dokapitalizirala še svoje družbe Ipko na Kosovu, Blic.net v BiH in On.net v Makedoniji. Za prevzeme, dokapitalizacije in druge naložbe v odvisne družbe doma in v tujini je skupina vložila 64,5 milijona evrov.

Uresničitev načrtov na področju mednarodnih operacij bo bistveno prispevala k doseganju dolgoročnih ciljev stalne rasti vrednosti družbe in povečevanju družbene vloge in ugleda družbe v širši regiji. Skupina Telekom Slovenije je v letu 2007 na trgih jugovzhodne Evrope dosegla zelo dobre prodajne rezultate in prevzela vlogo enega ključnih igralcev na posameznih trgih. Osnovna dejavnost hčerinskih družb v Makedoniji, BiH in na Kosovu je bila usmerjena na prodajo širokopasovnega dostopa, svojo ponudbo pa nagrajujejo tudi s storitvami mobilne in fiksne telefonije. Na vseh treh trgih skupaj so število širokopasovnih priključkov povečali za trikrat, pri čemer ima Skupina Telekom Slovenije v tujini že več kot 25 odstotkov vseh svojih širokopasovnih priključkov.

Svojo pozicijo na trgu so v letu 2007 uspešno utrdile tudi ostale hčerinske družbe Telekoma Slovenije na domačem trgu. Avtenta.si se uveljavlja kot vodilni ponudnik celovitih komunikacijskih poslovnih rešitev, outsourcinga in sistemskih integracij, Teledat, kot založnik telefonskih imenikov in upravljalec baz podatkov, GVO, kot vodilna družba za izgradnjo in vzdrževanje telekomunikacijskih omrežij ter Interseek s svojim spletnim iskalnikom Najdi.si, ki je po vseh raziskavah najbolj priljubljen spletni iskalnik v Sloveniji.


Prijavi napako v članku