Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
06.05.2022 14:34

Deli z drugimi:

Share

Nasveti in triki, da se vaš pametni telefon ne bo pregreval

Visoke temperature so tihi ubijalec sodobne elektronike. Pametni telefoni s pregrevanjem na dolgi rok tvegajo izgubo zmogljivosti, izgubo podatkov, poškodbe elektronskih komponent in poslabšanje baterije.

Današnji pametni telefoni premorejo dovolj računske moči in vsestranskosti, da jih lahko primerjamo s prenosnimi računalniki izpred nekaj let. Še bolj neverjetno pa je, da proizvajalcem to uspe spraviti v izredno majhno ohišje. Ker se zavedajo, da je temperatura lahko velika težava, telefone opremljajo z vodnim hlajenjem, režami za odvajanje toplote in s sloji, ki uspešno razpršijo toploto. Kljub vsem njihovim naporom pa se lahko kadarkoli zgodi, da se vaš pametni telefon začne pregrevati.

Na to vplivajo notranji faktorji, kot so pomanjkljiv hladilni sistem, intenzivne aplikacije, ki se izvajajo v ozadju in zunanji faktorji, kot na primer visoke zunanje temperature, ovitek za telefon in podobno.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj enostavnih trikov in nasvetov, s katerimi boste imeli temperaturo telefona vedno pod nadzorom.

Telefona v avtu ne puščajte brez nadzora

Trenutne blage temperature ne bodo vplivale na zdravje vašega telefona in ostalih pametnih naprav. Vseeno pa ne puščajte dragocenih stvari na vidnem mestu v avtomobilu, saj s tem privabljate nepridiprave.

Poletje je že skoraj za vogalom, kar pomeni, da bodo mediji zopet imeli polno dela z novicami o hišnih ljubljenčkih, ki so jih lastniki nič hudega sluteč pustili v vročem avtomobilu. Tudi če se zunanja temperatura giblje okoli 25°C (poleti bo zagotovo občutno višja), je znotraj avtomobila stanje veliko hujše. To je nevarno tako za domače živali kot tudi za elektroniko, ki je na tako visoke temperature izredno občutljiva.

V nobenem primeru torej ni priporočljivo puščati telefona v avtomobilu, še posebej v vročih poletnih mesecih.

Pametni telefon in sonce ne sodita skupaj

Tako kot nam postane vroče, če smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi, je enako tudi s telefonom. Za razliko od telefonov smo ljudje sposobni regulirati telesno temperaturo z znojenjem. Telefoni se zanašajo na notranji hladilni sistem, ki ima že tako polne roke dela s hlajenjem komponent v uporabi. Stanje je lahko še hujše, če telefon polnimo neposredno pod sončno svetlobo. Kombinacija vročih sončnih žarkov in toplota, ki se ustvari med polnjenjem, lahko povzročita resne dolgotrajne poškodbe določenih komponent pametnih telefonov.

Zaprite aplikacije, ki jih ne uporabljate

Pametni telefoni premorejo dovolj moči za opravljanje več nalog hkrati, kar pomeni, da lahko hitro pozabimo, koliko aplikacij deluje v ozadju. Nekatere od teh lahko porabijo več energije kot običajno, kar pomeni, da pripomorejo k segrevanju telefona. V nastavitvah telefona, v razdelku Baterija, lahko pri večini telefonov preverite, katere aplikacije porabijo največ energije in se odločite, ali jih dejansko potrebujete. S tem boste znatno zmanjšali obremenitev vašega pametnega telefona.

Napaka v programski opremi ali virus sta pogost vzrok za segrevanje

Napaka v izvorni kodi aplikacije lahko povzroči neskončno zanko v aplikaciji, ki konstantno jemlje procesorske vire. Nekatere napake lahko povzročijo prekomerno rabo pomnilnika, kar zopet vodi do večje proizvodnje toplote. Očitna znaka napake v aplikaciji sta hitro segrevanje, čeprav telefona ne uporabljate intenzivno in hitro izpraznjena baterija.

V zadnjem času se poleg ransomware pojavlja tudi zlonamerna programska oprema, ki ne krade podatkov, ampak vire, kot sta računska moč procesorja in življenjska doba baterije. Govorimo o skritih aplikacijah za rudarjenje kriptovalut in žetonov, ki porabijo veliko procesorske moči za neopazno rudarjenje v ozadju delovanja telefona. Tveganja okužbe z zlonamerno programsko opremo lahko zmanjšate z nameščanjem aplikacij le iz uradnih mobilnih trgovin. Vseeno pa upoštevajte zdrave prakse pri spletnem brskanju.

Pokvarjena ali poškodovana baterija, kabel ali polnilnik

To je pravzaprav zelo resna okvara, ki lahko vodi v hude posledice. Baterije tretjih ponudnikov nepreverjene kakovosti, poškodovani kabli in polnilnik lahko nevarno segrevajo pametne telefone. Vsi polnilniki niso izdelani na enaki kakovostni ravni, zato bodite pozorni, da kupujete le preverjene izdelke.

Fizične poškodbe na bateriji pomenijo, da le-ta ni sposobna prenesti obremenitev med polnjenjem ali uporabo. Zagotovo ste že slišali za eksplozijo telefona, kar je po vsej verjetnosti posledica fizične poškodbe ali okvare na polnilniku.

Priporočamo tudi, da mobilnega telefona med spanjem ne polnite, saj ne boste mogli zaznati resnih težav s pregrevanjem. Prav tako telefona ne polnite pod blazino ali kjerkoli, kjer bi ovirali razpršitev toplote.

Zaščita za telefon lahko ovira hlajenje

Za vsak telefon je na voljo več ducatov različnih ovitkov. Nekateri morda niso zasnovani tako, da bi telefon ščitili, ne da bi pri tem ovirali njegovo hlajenje. Če opazite, da se vaš pametni telefon pretirano segreva in ste izločili vse zgoraj omenjene faktorje, potem odstranite ovitek za telefon in opazujte njegovo stanje.

Razmislite o nakupu ventilatorja za telefon

Bodimo realni, le redki boste »navili« telefon do te mere, da boste panično iskali zunanjo rešitev, ki bo izboljšala hlajenje. Na misel padejo le zagrizeni gamerji in uporabniki, ki telefon uporabljajo za oblikovanje, lažje kodiranje in upodabljanje. Tovrstne operacije zahtevajo kar veliko računske moči, zato procesor ves čas dela na višji frekvenci, kar seveda pomeni višje temperature.

V tem primeru se uporabniki zanašajo na ventilatorje, ki jih pritrdijo na zadnjo stran telefona. Nekateri so univerzalni, drugi pa posebej prilagojeni določenim modelom telefonov.

Telefona ne odlagajte v hladilnik

Če se telefon nevarno segreva, ga pod nobenim pogojem ne postavite v hladilnik ali zmrzovalnik. Nenadni temperaturni premiki so tudi škodljivi za vaš Android, iOS ali Huawei telefon. Eden od razlogov za to je kondenzacija. V tem primeru je večja verjetnost, da se voda ujame v vaš telefon in povzroči težave. Bolje je, da telefon za nekaj časa izklopite in ga pustite na odprtem, da se vrne na svojo optimalno temperaturo z naravnim ritmom.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več