Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
01.07.2022 10:25
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako podaljšati življenjsko dobo telefona?

Kupili ste iPhone 13, Huawei P50 Pocket, Samsung S22 Ultra ali pa Xiaomi 12 Pro. Zajetna naložba, za katero se zavedate, da se ji čas izteka. Če boste imeli srečo, vam bo telefon brez težav zdržal 3 ali več let.

Lahko se zgodi, da bo že po 2 letih kazal znake staranja in se na žalost ne boste mogli več zanesti na tovarniško garancijo. Mnogi se v takih primerih odločijo za nakup novega telefona, kar je povsem razumljivo, vendar daleč najdražja možnost. Za svoje mobilne konjičke ste odšteli tisoč ali celo več evrov, zakaj bi se zadovoljili s povprečno življenjsko dobo telefonov, še posebej, ker so vam na voljo vsa orodja in informacije, kako lahko življenjsko dobo telefona podaljšate sami.

Medtem ko ste komaj začeli uživati z novim iPhonom, Samsungom, Huaweiem ali Xiaomijem, se vsi omenjeni proizvajalci že spogledujejo z novo generacijo premijskih telefonov. Vsakogar zamika nakup najnovejše generacije z najnaprednejšo biometrijo, s sistemom kamer in seveda z najzmogljivejšim Qualcomm procesorjem Snapdragon 8 Gen 1, 2, 3 oziroma kakorkoli bodo poimenovali naslednje iteracije.

Če vam proračun to omogoča in boste obenem za dobro ceno prodali star telefon, naj vas mnenje drugih ne zaustavi. Vaš denar, vaša odločitev. Nekateri posamezniki pa se v času uporabe navežejo na svoje mobilne naprave in si zagotovo želijo najti način, kako podaljšati sobivanje, pa četudi le za nekaj mesecev.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj nasvetov za podaljšanje življenjske dobe telefona in za pohitritev njegovega delovanja.

pametni-telefoni-življenjska-doba-telefonov

Posodobite aplikacije in operacijski sistem (Android, iOS, HarmonyOS)

Mnogi podcenjujejo vpliv posodabljanja najbolj uporabljenih aplikacij in samega sistema. Razvijalci stalno nadgrajujejo obstoječe in dodajajo nove funkcije ter hkrati optimizirajo splošno delovanje aplikacije ali sistema. Skozi leta so se pojavile informacije o (ne)namernih upočasnitvah telefonov preko posodobitev operacijskega sistema ali aplikacij. Gre za redke primere, v katerih se zanašamo na pristojne službe, da poskrbijo za odgovornost proizvajalca do svojih uporabnikov. V ostalih primerih pa so posodobitve nekaj pozitivnega in izboljšajo delovanje pametnega telefona, tablice ali računalnika.

Android, iOS, HarmonyOS in ostale preobleke operacijskih sistemov privzeto ponujajo možnost samodejnih posodobitev ali pa vas samodejno obvestijo o razpoložljivih posodobitvah. Za posamezne aplikacije boste morali klikniti na izbrano mobilno trgovino (Google Play, AppGallery, Apple Store …) in v nastavitvah izbrati možnost samodejnega posodabljanja. Če vam ni po godu, da telefon brez vaše vednosti namešča posodobitve, potem se lahko tega lotite ročno. Vzelo vam bo nekoliko več časa, vendar boste imeli nadzor nad tem, kaj se posodablja. Lahko greste še korak dlje in pri vsaki aplikaciji preverite, kaj zajema nova posodobitev: gre za odpravljanje hroščev, krpanje varnostnih lukenj ali za dodajanje novih funkcij?

Brisanje aplikacij, ki jih ne uporabljate, lahko pohitri počasen telefon

Pametni telefoni imajo omejeno količino sistemskega pomnilnika in prostora za shranjevanje, zato je pomembno, da je aplikacij, ki jih ne uporabljate, čim manj. Redno brisanje aplikacij bo sprostilo prepotreben prostor za shranjevanje in obenem preprečilo, da bi se aplikacije izvajale v ozadju in s tem porabile del procesorske moči in kapacitete sistemskega pomnilnika (RAM). Kratkoročne posledice so neopazne, na dolgi rok pa se mobilnemu telefonu s polno navlake lahko skrajša življenjska doba.

Najlažje je, da greste v izbrano trgovino, poiščete razdelek z vsemi nameščenimi aplikacijami in s seznama odstranite aplikacije, ki jih ne potrebujete (lahko tudi filtrirate po frekvenci uporabe). Aplikacije lahko izbrišete tudi preko domačega zaslona: običajno zadostuje, da s klikom pridržite aplikacijo, nato pa ikono le še povlečete v enega izmed zgornjih kotov.

Sistemske aplikacije predstavljajo drugačno težavo, ker privzeto ne boste imeli pravic za brisanje tovrstnih aplikacij ali funkcij. To je težava, če proizvajalci tovarniško namestijo številne aplikacije, ki jih uporabniki nikoli ne uporabljajo, vseeno pa se izvajajo v ozadju in »kradejo« dragocene vire. Na žalost običajen uporabnik ne more storiti prav veliko. Potrebno je »rootanje« telefona, kar vam omogoča, da dobite pravice sistemskega administratorja. Šele nato lahko začnete s postopkom brisanja neželenih aplikacij.

Zaščita za telefon je lahko dvorezen meč

Zaščita za telefon je predmet razprave na forumih mobilne tehnologije. Po mnenju nekaterih že prozorna plastična zaščita oskruni videz pametnega telefona. Zakaj bi plačali tisoč evrov za pametni telefon in ga nato skrili v usnjeno denarnico, plastično prozorno zaščito ali kaj podobnega? Povsem razumljiv argument, ki mu težko oporekamo, vse dokler novi, 1000 € vreden telefon ne pade na tla. Počen ali ukrivljen zaslon, poškodovana kamera … To običajno pomeni konec. V teh primerih se strinjamo s skupino uporabnikov, ki zagovarja zaščito za telefon, saj prepreči ali pa vsaj omili posledice padcev in drugih udarcev.

Z zaščito poskrbite tudi za brezhibnost zunanjosti telefona. To posledično vpliva na delovanje in na prodajno ceno, če se boste pred nakupom novega odločili za prodajo starega.

Omenili pa smo, da so zaščite za telefon lahko dvorezen meč. V zameno za večjo odpornost se ob bolj zahtevni uporabi telefona lahko pojavi dodatno pregrevanje ključnih komponent. Igranje iger, fotografiranje in bolj napredna opravila, kot so upodabljanje, urejanje posnetkov in podobno, pospeši delovanje strojnih komponent, kar posledično ustvari več toplote. Slednja je največji krivec za pospešitev naravne degradacije baterije in ostale opreme.

Pametni telefoni so že tako ali drugače omejeni, kar se tiče odvajanje toplote. Zaščita za telefon dodatno blokira odvajanje toplote iz telefona, kar dolgoročno lahko vodi v težave. Če opazite nevarno segrevanje ali pa se vam telefon iz neznanega razloga ugasne ravno ob zgoraj naštetih nalogah, bi morali razmisliti o odstranitvi zaščite.

pametni-telefoni-življenjska-doba-telefonov-1

Redno čistite pametni telefon

S tem ne mislimo na madeže prstnih odtisov, čeprav so lahko moteči. Bolj bi vas moral skrbeti prah in ostala umazanija, ki se lahko nabere v priključku za polnjenje in slušalke, v zvočnikih in ostalih skritih kotičkih.

Pogosto je za težave s polnjenjem kriva umazanija, ki se nabere znotraj vhoda za polnjenje, kjer ovira prenos med telefonom in (USB-C) kablom. Rešetke zvočnikov, vmesnik za slušalke, vhod za polnjenje in podobno lahko nežno očistite z zobotrebcem. Bodite previdni, da medtem ne poškodujete telefona. Steklo in zadnjo stran telefona redno čistite z (vlažilnimi) robčki.

Če uporabljate zaščito za telefon, redno čistite objektiv kamere, saj se ravno tam nabere največ prahu.

Popravilo telefona namesto zamenjave

Strojna oprema se kvari, to je neizogibno. Kdaj popraviti star telefon in kdaj kupiti novega? Odvisno od vaših ročnih spretnosti in cene komponent.

Začnimo pri bateriji, prvi komponenti, ki najpogosteje kaže znake staranja. Če boste pobrskali po spletu, lahko hitro ugotovite, da gre za relativno poceni komponento. Večji strošek je samo popravilo. Lahko pa se odločite za popravilo v lastni režiji. Včasih je bilo to veliko lažje, danes morate na žalost do neke mere razstaviti telefon, da do baterije sploh lahko dostopate. Na spletu je veliko vodičev za vsak posamezen model telefona, vendar se velika večina uporabnikov tovrstnim posegom izogiba. Povsem razumljivo.

Enako velja za druge komponente. Pobrskajte po spletu in presodite, kaj se vam bolj splača.

Nasvet za vse uporabnike

Redno ustvarjajte varnostne kopije podatkov za primer nesreče ali nenadne okvare.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več