Računalništvo, telefonija
19.05.2009 09:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni spletni iskalnik

Uporabna zadeva, mar ne?
Uporabna zadeva, mar ne?

Številni spletni iskalniki so uporabni le pod pogojem, da izjemno natančno vemo, kaj iščemo in na kakšen način to poiskati. Ker pri običajnih iskalnikih v povprečju namenimo več kot petindevetdeset odstotkov časa iskanju vsebin med ponujenimi spletnimi povezavami in manj kot pet odstotkov izbiri primernih ključnih besed, ima to za posledico veliko izgubo dragocenega časa. Iskanje na brezmejnem svetovnem spletu naj bi z novim iskalnikom podjetja Wolfram Research postalo precej prijetnejše, saj temelji na osnovi naravnega jezika WolframAlpha.

Glavna razlika v primerjavi z ostalimi spletnimi iskalniki je prikaz informacij. Novi iskalnik uporabniku namreč vrača konkretne odgovore na zastavljena vprašanja in ne le povezave na spletne strani, kot je to značilno za običajne spletne iskalnike.

V kolikor iščemo na primer podatke o Sloveniji, nam spletni iskalnik Google poda povezave na spletno enciklopedijo Wikipedia, stran naše turistične organizacije in podobno. Pameten spletni iskalnik WolframAlpha pa nam samodejno zbere na kup najpomembnejše podatke o naši državi in jih pregledno predstavi na prvi strani. Mednje vključi lokacijo na zemljevidu sveta, demografske kazalce, ekonomske podatke, geografske značilnosti, denarno valuto, obmejne države in podobno. Vse informacije je mogoče na računalnik prenesti tudi v obliki datoteke PDF.

Pameten spletni iskalnik WolframAlpha ima sicer še nekaj pomanjkljivosti, ki naj bi bile po zagotovilih podjetja Wolfram Research odpravljene najkasneje do konca leta. Delovanje novega spletnega brskalnika pa lahko preizkusite na spletni strani http://www.wolframalpha.com/.


Prijavi napako v članku