Računalništvo, telefonija
29.11.2007 13:17

Deli z drugimi:

Share

Pametni »povezani stadion«

Cisco je objavil novico, da se je najpomembnejši večnamenski stadion Amsterdam ArenA, ki je tudi dom nogometnega kluba AFC Ajax, obrnil na podjetje Cisco in jih prosil za pomoč pri prenovi znamenitega stadiona.

Stadion bo s pomočjo tehnologije internetnega protokola (IP) podjetja Cisco dvema milijonoma ljudem, ki ga obišče vsako leto, omogočil inovativne nove storitve. Obiskovalci bodo lahko rezervirali sedeže od doma, imeli dostop do podatkov o prometu in parkiranju v realnem času in plačali vstopnice prek prenosnih telefonov. Gledalci in športni navdušenci bodo lahko bolj preprosto dostopali do vseh storitev, ki jih ponuja stadion, njegovo osebje pa bo lahko priredilo boljše organizirane dogodke in izboljšalo storitve za obiskovalce.

Stadion Amsterdam ArenA se je za pomoč obrnil na Cisco ne le zaradi njegove prilagodljive in visokozanesljive infrastrukture IP, ampak tudi zaradi drugih zmogljivosti, kot so enotne komunikacijske, video in brezžične storitve. Amsterdam ArenA jih bo lahko uporabil na celotnem prizorišču in s tem ustvaril multimedijsko platformo, ki bo obiskovalcem zagotovila boljšo, popolnejšo in bolj osebno storitev. Infrastrukturo bo namestilo podjetje KPN Telecom, ki sodeluje v programu Cisco Powered.

Henk Markerink, direktor stadiona Amsterdam ArenA, je dejal: “Naš najpomembnejši cilj je dodatno izboljšati uporabniško izkušnjo, kar vključuje natančen in temeljit nadzor postopka izvajanja storitev; od trenutka, ko stranka kupi vstopnico in se napoti na stadion, do samega obiska stadiona in vse do trenutka, ko se vrne domov in želi rezervirati nove vstopnice. Ciscovo IP omrežje igra osrednjo vlogo pri izpolnjevanju želja naših strank. Verjamemo, da bomo lahko v naslednjih nekaj letih s pomočjo tega omrežja uvedli plačilne sisteme in sisteme za nadzor vstopa, omogočili uporabo digitalnih napisov in oddaj za izbran krog prejemnikov ter učinkoviteje uporabljali prednosti novih medijev. Pričakujemo, da bodo sredi naslednjega leta na voljo že prve storitve.”

Coks Stoffer, generalni direktor nizozemske podružnice podjetja Cisco, pravi: “Potrošniki želijo dostop do prilagojenih informacij vedno in povsod, še posebej kadar se udeležijo dogodkov v živo. Z izzivom, kako izpolniti ta pričakovanja, se soočajo stadioni in prireditelji dogodkov po svetu. Za novo generacijo stadionov omrežje ne pomeni več le infrastrukture za pasovno širino, temveč platformo, ki omogoča doživljanje novih športnih in razvedrilnih dogodkov.”

Platforma IP podjetja Cisco omogoča standardizacijo in virtualizacijo vsakdanjih storitev IT, kot so varnost, mobilnost in shranjevanje, in tako zmanjša stroške delovanja. Tretje stranke, npr. glavni najemniki stadiona Amsterdam ArenA, lahko s pomočjo omrežja enostavno zagotavljajo dodatne storitve. S pomočjo integracije s tehnologijo RFID bo stadion obiskovalcem lahko zagotovil tudi informacije za določene lokacije.
Markerink je dodal: “Amsterdam ArenA je v veliki meri odvisna od prometnih povezav. Če se želi okolica stadiona širiti in razvijati, je treba izboljšati mobilnost. Razmišljamo o različnih rešitvah “potovanja na zahtevo” in iščemo načine, kako izboljšati ponudbo informacij za obiskovalce. Želimo, da bi lahko npr. na dan dogodka strankam poslali besedilno sporočilo z informacijami o vremenski napovedi za ta dan. Načrtujemo tudi storitev za pošiljanje informacij v navigacijske sisteme v avtomobilih in prenosnih telefonih o najboljši poti do stadiona ter z nasveti za parkiranje.”

“S Ciscovo pomočjo lahko zdaj prenašamo zvok, podatke in videoposnetke prek enega samega enostavnega omrežja IP,” pravi Stoffer. “S tem omrežjem bomo lahko tudi zagotovili ponudbo več novih brezžičnih storitev. Med te spadajo oddaje za izbran krog prejemnikov, ponudba informacij po meri stranke ter plačilo prek prenosnih telefonov. Tudi vhodi na stadion bodo uporabljali brezžično tehnologijo. Cisco je s podobnimi inteligentnimi omrežji opremil številna dodatna športna prizorišča, med drugim tudi svetovno znani stadion Bernabéu v Madridu, stadion Allianz Arena v Münchnu, dirkališče Ascot v Veliki Britaniji in dirkališče Misano v Italiji. Amsterdam ArenA se bo z novo infrastrukturo “povezanega stadiona” približal tem pomembnim imenom in utrdil svoj sloves enega od najbolj vrhunskih svetovnih večnamenskih prizorišč in poslovnih centrov.”

Tehnologija podjetja Cisco, ki jo bodo uporabili za napreden razvoj stadiona Amsterdam ArenA, vključuje Ciscova stikala serij Catalyst® 3750 in Catalyst 6500, brezžične dostopne točke Aironet in programsko opremo CiscoWorks LAN Management Solution.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več