Računalništvo, telefonija
06.12.2007 07:42
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Otvoritev Tehnološkega parka Ljubljana Brdo


Utrinek s tiskovne konference.

Odprtje novih poslovnih prostorov Tehnološkega parka Ljubljana na Brdu pri Ljubljani je pomemben korak k razvoju ustreznega podpornega podjetniškega okolja za visoko tehnološko podjetništvo.

Člani Tehnološkega parka Ljubljana bodo dodatno prispevali k gospodarskemu in tehnološkemu razvoju slovenske prestolnice, so si bili enotni sogovorniki in investitorji na novinarski konferenci.

Arhitekturno rešitev današnje podobe Tehnološkega parka Ljubljana Brdo je zasnoval projektantski biro Inženiring 4 M d.o.o. Izvedba projekta se je pričela s položitvijo temeljnega kamna v aprilu lanskega leta le 14 mesecev po postavitvi temeljnega kamna, pa odpiramo prve poslovne objekte Tehnološkega parka Ljubljana, je uvodoma povedal direktor Tehnološkega parka Ljubljana, mag. Iztok Lesjak.


Takole je TP Brdo, ki že dobiva končno podobo, izgledal septembra.

Investitor projekta je Tehnološki park Ljubljana d.o.o., ki projekt izvaja s finančnim posojilom, pridobljenimi sredstvi Evropskega strukturnega sklada za razvoj na zemljiščih Mestne občine Ljubljana pridobljenih z dokapitalizacijo družbe. Mestna občina Ljubljana je družbo Tehnološki park Ljubljana d.o.o. dvakrat dokapitalizirala z zemljišči in je tako sedaj njen skoraj 70 % lastnik. Zgradila je potrebno komunalno infrastrukturo (vodovod, kanalizacija, plinifikacija, javna razsvetljava ter štiripasovna cesta) in sprejela Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča kar pomeni, da podjetjem članom Tehnološkega parka Ljubljana v fazi inkubacijske dobe ni potrebno plačevati nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Člani Tehnološkega parka Ljubljana pa imajo po tem Odloku 50 % znižanje nadomestila za stavbno zemljišče.

Ministrstvo za gospodarstvo RS je skupaj s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v obdobju 2005 do 2007 sofinanciralo izgradnjo prve etape, ki jo sestavljajo sedem objektov, Tehnološkega parka Ljubljana Brdo v višini nekaj več kot 8 milijonov evrov.

Tehnološki park Ljubljana Brdo in celoten koncept z geostrateško lego je zasnovan v skladu z razvojno strategijo Mestne občine Ljubljana, ki bo z “urbanistično skupnim lociranjem” visokotehnoloških podjetij, univerze in raziskovalnih inštitucij sledila sodobnim principom razvoja mest, je poudarila Jadranka Dakić, podžupanja Mestne občine Ljubljana. Poudarila je pomen bližine univerze in znanstvenih inštitutov, s čimer bo možnost pospešiti interaktiven prenos znanja med izobraževalno-raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom. V Mestni občini Ljubljana želijo z ustreznimi politikami in sofinanciranji povezati interese in potenciale univerze, inštitutov in gospodarstva, za nadaljnji razvoj Ljubljane.

Vizija Ljubljane 2025 predvideva tudi izgradnjo Vodikovega mesta v obliki grozda proizvodnih in raziskovalnih dejavnosti visoke tehnologije, ter multimedijskega središča na lokaciji Litostroj. Na lokaciji Tehnološkega parka Ljubljana Brdo pa se predvideva naselitev kakšne tuje multinacionalke oz. pomembnejšega evropskega centra.

Rast podjetij, še posebej inovativnih malih in srednje velikih podjetij z visoko dodano vrednostjo, je izrednega pomena za povečanje konkurenčnosti EU. Zato bo Slovenija prav temu segmentu podjetij ter njihovi rasti v času predsedovanja EU posvetila izjemno pozornost. S tem želimo okrepiti prizadevanja tako evropskih inštitucij kot posameznih držav članic, da malim in srednje velikim podjetjem v prihodnosti vsi skupaj namenimo še več zaslužene pozornosti in razvijemo inštrumente za spodbujanje njihovega uspešnega delovanja in razvoja, je poudaril mag. Janko Burgar iz Direktorata za podjetništvo in konkurenčnost na Ministrstvu za gospodarstvo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več