Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
12.02.2024 11:12

Deli z drugimi:

Share

Ob zaključku prve XR Akademije združena celotna XR skupnost

Ob zaključku leta so v Tehnološkem parku Ljubljana pripravili izjemen večer, posvečen tehnologijam razširjene resničnosti (XR).
Vir: Tehnološki park Ljubljana
Vir: Tehnološki park Ljubljana

Dogodek je združeval meetup in druženje XR skupnosti, obisk mednarodnega podjetja DEO VR in zaključek izvedbe prve XR akademije.

Tehnološki park Ljubljana je sopobudnik Nacionalnega XR in Web4.0 partnerstva, katerega poslanstvo je intenzivirati razvoj digitalnih kompetenc, s posebnim poudarkom na dijakih in študentih, ki se pripravljajo na vstop v hitro spreminjajoče se delovno okolje. Ugotavljajo, da trenutne strategije izobraževanja na področju programske opreme in prihodnjih tehnologij, še posebej XR tehnologij (obogatene, razširjene in mešane resničnosti), v slovenskem in evropskem kontekstu ne zadostujejo potrebam gospodarstva.

V luči tega so v okviru projekta Think XR zasnovali in izvedli prvo slovensko XR akademijo. Ta inovativni 40-urni izobraževalni program je udeležencem omogočil, da razvijajo lastne ideje v virtualnem okolju, s čimer so prispevali k poglobljenemu razumevanju in uporabi XR tehnologij.

Virtualna in razširjena resničnost sta med ključnimi tehnološkimi trendi

Evropska komisija je nedavno sprejela ambiciozno strategijo, usmerjeno v Web 4.0, citiverse in virtualne svetove. Ta strateški načrt je zasnovan z namenom vodenja naslednje tehnološke revolucije, s ciljem zagotavljanja odprtega, varnega, zaupanja vrednega, pravičnega in vključujočega digitalnega okolja za državljane EU, podjetja in javne uprave.

Z globalno rastjo, ki naj bi do leta 2030 dosegla 800 milijard evrov, in z možnostjo ustvarjanja 860.000 novih delovnih mest do leta 2025, bodo virtualni svetovi, digitalni dvojčki in različne verzije izobraževalnih, podjetniških ter mestnih virtualnih okolij (eduvers, comvers in cityvers) temeljito preoblikovali načine delovanja in poslovne ter zaposlitvene sektorje v EU.

Združeni za dvig digitalnih kompetenc

S projektom Think XR povezujejo strokovnjake, izobraževalne ustanove, mentorje, podjetja, organizacije in vodilne strokovnjake na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR tehnologij) v XR partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. Projekt Think XR je korak naprej k digitalni prihodnosti, ki bo obogatila našo družbo in gospodarstvo.

XR akademija usposobila 11 idejnikov

XR akademija, brezplačno in praktično usposabljanje iz projekta Think XR na temo XR tehnologij in povezanih področij: 3D oblikovanje, razvoj projektov v AR/VR, UX in design thinking, se je uspešno zaključila.  Udeleženci so v usposabljanju, trajajočem 40 ur, pilili svoje ideje, ki so na koncu rezultirale v digitalnih pripomočkih, kot so približati otrokom matematično znanje na prijaznejši način, pretvorba 2D modelov v 3D, virtualna terapevtska soba itd.

Se želite pridružiti XR skupnosti?

Ne zamudite prihajajočih dogodkov in priložnosti. Pustite nam svoje podatke na povezavi bit.ly/xr-skupnost in pravočasno boste obveščeni o vseh aktivnostih skupnosti.

Projekt Think XR, ki je finančno podprt v okviru Norveškega finančnega mehanizma (Program Izobraževanje – krepitev človeških virov) od 1. 7. 2022, predstavlja izjemno priložnost za nadgradnjo digitalnih kompetenc in izobraževanje na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR). Nosilec projekta je Šolski center Slovenske Konjice-Zreče. V sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana, Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko, Univerzo na Primorskem, Fakulteto za management, podjetjem Hashnet d.o.o., Unior Kovaško industrijo d.d. ter norveškim partnerjem Norwegian University of Science and Technology (NTNU), so združili svoje moči in znanje za ustvarjanje prihodnosti, ki temelji na XR tehnologijah. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
virtualna resničnost


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več