Namizni računalniki
29.09.2023 07:01
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predstavljen novi Raspberry Pi 5. Kaj je novega?

Foto: eleparts.co.kr
Foto: eleparts.co.kr

Štiri leta po izidu naprave Raspberry Pi 4 je prišel Raspberry Pi 5 z izboljšano zmogljivostjo in lastnim silicijem, ki dodaja podporo za PCIe 2.0. Kljub dvomom, da bo Raspberry Pi 5 izšel letos, je najnovejša različica mikroračunalnika prispela z nekaj opaznimi nadgradnjami in po začetni ceni 60 dolarjev.

V osrčju računalnika Raspberry Pi 5 deluje 64-bitni štirijedrni procesor Arm Cortex-A76, ki deluje s frekvenco 2,4 GHz, kar omogoča dvakrat do trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štiri leta starim Raspberry Pi 4. Naprava prav tako vključuje 800-MHz grafični čip VideoCore VII, za katerega proizvajalec pravi, da ponuja “opazno povečanje” grafične zmogljivosti (uradnih številk še nimamo).

Prvi vtisi so pozitivni. Tisti, ki so ga uspeli testirati, poročajo o hitrem splošnem nalaganju in opaznih hitrostnih izboljšavah pri vsakdanjih opravilih (nalaganje spletnih strani …). Nekateri poročajo tudi o hitrejšem pregrevanju, vendar proizvajalec prodaja zunanji hladilni sistem, ki se ga pritrdi na osnovno ploščo.

Poleg tega Raspberry Pi 5 vsebuje komponento, ki jo je podjetje Raspberry Pi izdelalo prvič. Imenuje se “southbridge”, znan tudi kot del nabora čipov, ki pripomore h komunikaciji naprave s periferijo. Proizvajalec pravi, da z RP1 southbridge mikroračunalnik “prinaša pomemben korak naprej v zmogljivosti in funkcionalnosti periferije”, kar omogoča hitrejši prenos podatkov na zunanje UAS pogone in druge periferne naprave.

Prav tako omogoča dva štiripasovna 1,5 Gbps MIPI sprejemnika, ki omogočata povezavo z dvema kamerama ali zaslonoma. Na voljo je tudi nov enojni vmesnik PCI Express 2.0, ki prvič nudi podporo za “periferijo z visoko pasovno širino”. Vendar snovalec opozarja, da boste še vedno potrebovali ločen adapter, na primer M.2 HAT (angl. Hardware Attached on Top), da bi to lahko izkoristili. Glede priključkov lahko pričakujete dva 4K (60 fps) HDMI izhoda s podporo za HDR, režo za microSD, dva vhoda USB 3.0, dva USB 2.0, gigabitni Ethernet in 5V DC napajalno povezavo prek USB-C.

Med druge dodatke sodijo še podpora za Bluetooth 5.0 in Bluetooth Low Energy (LE) ter SD kartica z visokohitrostnim načinom SDR104. Zaradi vseh teh nadgradenj je Raspberry Pi 5 še bolj vsestranski, ne glede na to, ali ga uporabljate kot ultra poceni namizni računalnik, medijski strežnik ali celo “DIY” (do it yourself oz. naredi sam) varnostni sistem.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem Raspberry Pi

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več