Računalništvo, telefonija
27.01.2017 11:47
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iOS 10.3 bo povsem spremenil delovanje Applovih mobilnih naprav

Največja novost novega iOSa bo nedvomno novi datotečni sistem Apple File System (apfs)!
Največja novost novega iOSa bo nedvomno novi datotečni sistem Apple File System (apfs)!

Podjetje Apple je pred kratkim za uporabnike svojih novejših mobilnih naprav ponudilo v prenos novo različico operacijskega sistema iOS, in sicer različico 10.2.1. Ker ta prinaša zgolj varnostne popravke in nekaj izboljšav programske opreme, ne preseneča, da je v pripravi že njegov naslednik. Tu govorimo o mobilnem operacijskem sistemu iOS 10.3, ki je trenutno v poskusni fazi, ta pa nam bo za razliko pred kratkim predstavljene različice prinesel zvrhan kož uporabnih in nadvse zanimivih možnosti.

Čeprav pri različico operacijskega sistema iOS 10.3 gre, vsaj glede na »številke« za manjšo posodobitev operacijskega sistema iOS, bo ta prinesla zelo pomembno novost. Tu gre za povsem novi datotečni sistem, ki je javnosti poznan kot Apple File System (apfs). Ta naj bi prinesel stabilnejše in predvsem hitrejše delovanje Appplovih mobilnih naprav, saj ga podjetje Apple že kar nekaj časa uporablja na področju osebnih računalnikov, uveden pa je bil s predstavitvijo namiznega operacijskega sistema MacOS Sierra, ki je seveda namenjen Applovim namiznim in prenosnim računalnikov.

Datotečni sistem Apple File System (apfs) je prilagojen za »delo« s tako imenovanim bliskovnim pomnilnikom, omogoča enostavno in varno izdelavo varnostne točke ter uporablja napredno šifriranje in ima vgrajen sistem za ohranjanje celovitosti shranjenih podatkov. S to potezo bo podjetje Apple zamenjalo že skoraj 20 let star datotečni sistem HFS+, ki je na računalnikih Mac v uporabi vse od leta 1998. Kako pa se bo novi datotečni sistem obnese v praksi, pa bomo lahko izvedeli že kmalu.

Novi mobilni operacijski sistem iOS 10.3 bo prinesel še težko pričakovano možnost Theater Mode, ki bo omogočila zatemnitev uporabniškega vmesnika in izključitev sporočil s strani aplikacij. S tem naj bi se uporabnikom olajšala uporaba mobilnih naprav, ko se nahajajo v kinodvorani, tik pred spanjem ali v temni sobi, in sicer ko ti ne želijo biti izpostavljeni preveliki jakosti svetlobe zaslona. Poleg tega bo novosti prinesla še nujno potrebne popravke za povezavo z brezžičnimi slušalkami AirPods, še večjo integracijo z uporabnima možnostima 3D Touch in CarPlay ter še bogato paleto drugih manjših sprememb.


Prijavi napako v članku