Igre
12.04.2007 10:16
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nove podrobnosti glede GTA IV

Na splet so se razlile nove podrobnosti o prihajajoči kriminalščini Grand Theft Auto IV, ki bo oktobra izšla za Xbox 360 in PlayStation 3. Dan Houser, ustanovitelj podjetja Rockstar, je v intervjuju povedal, da bo prihajajoča štirica nudila občutno drugačno izkušnjo glede na predhodnice, nekako tako, kot jo je trojka v primerjavi s prvima dvema deloma.

Kot smo že izvedeli iz predstavitvenega filmčka, bo GTA IV ponovno postavljen v Liberty City (New York), tokrat v današnji čas, v glavni vlogi pa bo tokrat Niko Bellic, ki je po naglasu sodeč iz Vzhodne Evrope (ali pa z Balkana?). Belič je imigrant in želi uresničiti dobro znani kapitalistični ameriški sen, v ZDA pa je prišel s pomočjo bratranca Romana, ki bo, dokler ne bomo našli novega poznanstva, naš prvi in edini kontakt.

Največja razlika glede na prejšnje dele, pravi Houser, bo v načinu interakcije z drugimi ljudmi. Poprej smo bili lutka v rokah naših šefov, od katerih smo pogosto kar po telefonu dobivali navodila in jih morali izvrševati, če smo želeli napredovati v zgodbi. Ne glede na to, da sta bili ponavadi najmanj dve nalogi na izbiro in da smo vmes lahko počeli neumnosti, je bilo vse skupaj še vedno za odtenek preveč linearno – sploh za tako velik svet, ki nam je bil na razpolago. Če bo tokrat glede tega kaj drugače, še ne vemo, toda vodja projekta pravi, da bomo odslej mi klicali druge po telefonu, sami organizirali srečanja in sami planirali naša opravila znotraj igre. Seveda bomo še vedno sledili načrtom drugih, toda v mnogo manjši meri, pravijo pri Rockstar. Več svobode pri izbiri je bila torej ena glavnih točk pri razvoju štirice.

V igri bodo za raziskovanje na voljo štiri od petih mestnih področij New Yorka in del New Jerseya. Brooklyn bo Broker, Manhattan bo Alfonquin, Queens bo Dukes, Bronx Brohan, New Jersey pa Alderney. V primerjavi s San Andreasom bo območje (hvala bogu) manjše, toda mnogo bolj detaljno in seveda grafično napredno. Houser hvali tudi izboljšano umetno inteligenco, saj bodo neigralni liki hodili naokoli, se pogovarjali in delovali dosti bolj prepričljivo v primerjavi z risankastimi liki iz prejšnjih delov. Če to pomeni, da bo GTA IV tudi načeloma deloval bolj resno od ciničnih in karikiranih predhodnikov, bomo še videli. Glede na vse večji pritisk politike na nasilnost iger, dvomimo.

Tudi tokrat obljubljajo odlični govor in radijske postaje, toda to pot ne bodo denarja zapravljali za Hollywoodske igralce in iščejo neznane, a nič manj nadarjene govorce. Eden najbolj pomembnih in pričakovanih aspektov novega dela Grand Theft Auto je pa seveda večigralstvo. Ne, na našo veliko žalost igra ne bo masivna večigralska spletka, ampak bo večigralski del jasno ločen od enoigralskega. Več ne želijo izdati, le to, da bo večigralstvo zabavno, zanimivo in progresivno. Kot kaže bo, na našo veliko žalost, manjkala možnost igranja enoigralske kampanije s prijateljem.

S tehničnega stališča pravijo, da bosta obe različici na pogled takorekoč identični. Če bo imela PS3-različica zaradi prostornega Blu-raya več vsebine, ne povedo, za zdaj pa molčijo tudi o razliki med dodatnimi dolpotegljivimi vsebinami na obeh konzolah. To je zaenkrat vse. Kapljanje podrobnosti se bo do oktobra gotovo še stopnjevalo. Če bo vredno omembe, bomo poročali.


Prijavi napako v članku