Telefoni
24.05.2016 13:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova zaušnica Samsungu s strani Appla. Slednji prodal dvakrat toliko pametnih ur. Na vrhu še vedno Fitbit

Vodnik za božična darila 2015
Vodnik za božična darila 2015

Najnovejši podatki o prodaji pametnih ur so na voljo in pri tem se kaže ponovna dominacija podjetja Apple in pametne ure Apple Watch. Ura je v preteklosti požela veliko kritik in pohval vendar pa je na koncu najboljši indikator prodaja in slednja je korenito na strani Appla.

Podjetje IDC Research vsako četrtletje natančno analizira prodajo tehnoloških produktov na globalnem trgu in pametne naprave spadajo v interesno področje analitikov IDC. Objava poročila o prodaji tako imenovanih Wearable naprav za prvo četrtletje letošnjega leta je še toliko bolj zanimiva, ker med drugim Apple ne objavlja uradnih številk o prodaji pametne ure Apple Watch. To pomeni, da se moramo zunanji opazovalci zanašati na podjetja kot je IDC Research, ki imajo boljši vpogled v celotno prodajno in proizvodno verigo, kjer se med drugim analizira poslovanje podizvajalcev, ki proizvajajo končne produkte in na podlagi tega ocenjujejo končno prodajo.

Pri IDC Research ocenjujejo, da se je v prvih treh mesecih leta 2016 prodalo 19,7 milijona tako imenovanih Wearable pametnih naprav. Slednje zajema tako pametne ure kot tudi pametne zapestnice, ki jih med drugim prodajajo pri Xiaomi in Fitbit. Omenjeni podjetji sta, glede na rezultate analize, tudi na prvih dveh mestih. Pri podjetju Fitbit so prodali 4,8 milijona pametnih zapestnic in s tem prodajo, v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečali za 25,4 odstotka. Na prehitevalnem pasu pa se nahaja Xiaomi. S 3,7 milijona prodanimi pametnimi ročnimi napravami in 62 odstotno rastjo prodaje, v primerjavi z enakim obdobjem lani, so se uvrstili na drugo mesto in tako tesno sledijo Fitbitu. Na tretjem mestu je Apple. S 1,5 milijona prodanimi pametnimi urami Apple Watch je v tem trenutku največji proizvajalec pametnih ur na svetu. Temu sledi Garmin z 0,9 milijona prodanimi pametnimi urami in z 28 odstotno rastjo prodaje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2015.

Šele na petem mestu je podjetje Samsung, ki je prodalo 0,7 milijona pametnih ur in zabeležilo zgolj 4,5 odstotno rast prodaje. Kljub temu, da je podjetje v preteklosti predstavilo že več kot 10 različnih modelov pametnih ur je rast prodaje pri Samsungu praktično obstala in to kljub temu, da celoten trg Wearable pametnih naprav beleži 62 odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.


Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku