Triki in nasveti
20.05.2015 11:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova, novejša, najnovejša spletna stran!

Nova, novejša, najnovejša spletna stran!
Nova, novejša, najnovejša spletna stran!

Morda ste opazili, da v današnjem besedilu uporabljamo veliko stopnjevanih pridevnikov. Del tega gre res pripisati naši vzhičenosti ob Leemetini novi podobi, v ozadju pa se skriva še en razlog. Z vami želimo znova deliti nekaj uporabnih nasvetov – tokrat o stopnjevanju pridevnika.

Poznamo dvostopenjsko in tristopenjsko stopnjevanje. Pri dvostopenjskem stopnjevanju poleg osnovnika poznamo še elativ, ki ga tvorimo z obrazilom pre- ali s prislovi (lep – prelep, delaven – nadvse delaven). Oblike tristopenjskega stopnjevanja pa so osnovnik, primernik ter presežnik, ki jih tvorimo z obrazili ali prislovi (opisno stopnjevanje).

Tristopenjsko stopnjevanje

  • Z obrazili: nov, nov-ejši, naj-nov-ejši.
  • S prislovom (opisno stopnjevanje): delaven, bolj delaven, najbolj delaven.

Pri tvorbi primernika uporabljamo priponska obrazila -ši, -ji in –ejši. Nekaj primerov:

  • -ši: lepši, mlajši, krajši, slajši, ljubši, boljši …
  • -ji: višji, dražji, nižji, večji, lažji …
  • -ejši: novejši, temnejši, svetlejši, močnejši, šibkejši …

Dvostopenjsko stopnjevanje

  • Z obrazilom pre-: lep, pre-lep.
  • S prislovom: delaven, nadvse delaven.

Če je le mogoče, pridevnike stopnjujemo z obrazili, s prislovi pa samo, kadar ne gre drugače. K tistim, ki jih ni mogoče stopnjevati drugače, spadajo pridevniki, ki pomenijo barve (rdeč, bel), pridevniki z deležniškim izvorom, pridevniki (vroč, odkrit, kuhan), pri katerih ne ločimo določne in nedoločne oblike (bratov, mladinski), ter številni pridevniki z obrazili -en, -ən, -av, -ast, -at (zvedav, muhast), ki nekateri že sami izražajo določeno stopnjo ali pa so vrstilni.

Pa naj bo dovolj teorije za danes.

Tudi sami razmišljate o prenovi spletne strani, ki bo vključevala najboljši prevod pod soncem? Potem pohitite in jim pošljite povpraševanje. Pripravili vam bodo najboljšo ponudbo, ki bo do konca meseca maja vključevala kar 10 % dodatni popust na prevod spletne strani. (oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku