Računalništvo, telefonija
09.01.2017 16:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nasvidenje, FM radio

Nasvidenje, FM radio
Nasvidenje, FM radio

FM radiodifuzija je tehnologija, ki jo je leta 1933 izumil Američan Edwin Howard Armstrong. Ta sprva ni požela stoječih ovacij javnosti, vendar je na veljavnosti pridobivala počasi. Eden glavnih razlogov za njen uspešen preboj je bila kakovost zvoka, ki je bila v primerjavi z obstoječo amplitudno modulacijo (AM) veliko boljša.

Kljub dolgi zgodovini FM radia se nekako zdi, da se vedno bolj približujemo koncu te ere. Po več kot 60 letih rabe sistema, je Norveška pripravljena, da postane prva država na svetu, ki bi popolnoma “ugasnila” FM radijsko omrežje – ostale države pa bi znale kaj kmalu slediti tej potezi Norvežanov.

Kot navaja Reuters, naj bi Norveška začela ugašati FM omrežje na severu države, do konca leta pa naj bi bilo celotno FM omrežje Norveške nadomeščeno z digitalnim oddajanjem radijskega signala (DAB – Digital Audio Broadcasting). Ta namreč ponuja še boljšo kakovost zvoka kot FM.

Po pisanju Washington Posta se Norvežanom pridružujejo tudi ostale države, ki v bližnji prihodnosti prav tako nameravajo ugasniti FM omrežje. Švica si je na primer zadala načrt, da to stori do leta 2020. Ole Jorgen Torvmark, vodja projekta Digital Radio Norway, je povedal, da se številne države obračajo obračajo na njih in sledijo njihovemu zgledu.

Odločitev o popolni ukinitvi FM sistema je sicer norveški parlament sprejel že leta 2011. Vlada je takrat odločila, da je za državo z zgolj pet milijoni prebivalcev uporaba dveh sistemov (analognega in digitalnega) popolnoma nesmiselna. Dodaten razlog za ukinitev analognega signala pa so tudi številni fjordi in gorovja, ki signal blokirajo.

Ker naj bi s prehodom na digitalni sistem prihranili tudi precej denarja, norveška vlada namerava “dobiček” porabiti za izboljševanje radijske vsebine. Stroški FM radia naj bi bili namreč kar osemkrat večji od stroškov digitalnega omrežja. Minister za kulturo Thorhild Widvey je dejal, da bo digitalizacija radia odprla vrata večjemu številu radijskih kanalov, največjo korist od tega pa bodo imeli poslušalci.


Prijavi napako v članku