Tablični računalniki
18.08.2013 15:24

Deli z drugimi:

Share

Nokia s tabličnim računalnikom Windows RT?

Nokia naj bi 26. septembra v okviru lastne konference predstavila svoj prvi tablični računalnik družine Lumia, ki naj bi temeljil na osnovi operacijskega sistema Windows RT 8.1. Novost naj bi bila opremljena tako z zmogljivim 4-jedrnim procesorjem kot visokoločljivim zaslonom.
Prvi tablični računalnik Nokia Lumia naj bi bil opremljen s sila nepriljubljenim operacijskim sistemom.
Prvi tablični računalnik Nokia Lumia naj bi bil opremljen s sila nepriljubljenim operacijskim sistemom.

Zanesenjaki spletne strani Windows Phone Central so na začetku avgusta razkrili, da naj bi podjetje Nokia svoj prvi tablični računalnik javnosti predstavilo že 26. septembra, in sicer v okviru lastne konference, ki bo potekala v New Yorku (http://goo.gl/crAxlY). Kot vse kaže bo tu šlo za tablico, ki bo temeljila na osnovi operacijskega sistema Windows RT 8.1 in bo po vsej verjetnosti naprodaj konec oktobra. Izbira mobilnega operacijskega sistema Windows RT nekoliko preseneča, saj so se mu zaradi nepriljubljenosti med uporabniki odrekli že vsi vodilni proizvajalci tabličnih računalnikov.

Razkriti podatki o prvem tabličnem računalniku podjetja Nokia nakazujejo, da naj bi novost za preračunavanje podatkov uporabljala 4-jedrni procesor Snapdragon 800 frekvence 2,15 gigahercev. Za prikaz slik bo na voljo 10,1-palčni (25,6-centimetrski) zaslon ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, medtem ko bo za shranjevanje podatkov na voljo 32 gigabajtov prostora. Za lažji vnos podatkov bo na voljo priročna tipkovnica, ki bo z vgrajeno baterijo pripomogla k podvojitvi avtonomija delovanja Nokijinega tabličnega računalnika.

Med pomembnejšimi novostmi prvega tabličnega računalnika podjetja Nokia velja izpostaviti še priključek za naprave USB, podporo za hitra brezžična omrežja Wi-Fi in video izhod microHDMI. Več o prvem tabličnem računalniku pa bo podjetje Nokia kakopak razkrilo šele konec septembra.


Prijavi napako v članku