Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
18.01.2022 08:31
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NLB stopil ob bok vodilnim svetovnim ponudnikom inovativnih rešitev za finančne storitve

NLB se je s svojimi inovativnimi digitalnimi rešitvami in arhitekturo znašla v družbi najboljših svetovnih ponudnikov IT rešitev in podatkovne analitike s področja financ. Naša iniciativa Fintech arhitektura v jedru tradicionalne banke, ki je bila razvita v okviru projekta uporabe in upravljanja podatkov naše Skupine, se je namreč uvrstila med šest finalistov tekmovanja Gartner Eye on Innovation Awards za leto 2021.

Družba Gartner vsako leto podeli nagrade finančnim podjetjem za najbolj inovativne tehnološke in poslovne rešitve v finančni panogi. Finalisti so izbrani glede na kriterije najboljših v svetovnem merilu.

Ta dosežek je še posebej pomemben, ker je družba Gartner tokrat prejela rekordno število prijav. »Letos smo prejeli skoraj 300 prijav finančnih institucij iz celega sveta, kar je odličen pokazatelj konkurenčnosti, iznajdljivosti in inovativnega duha v panogi,« so sporočili.

»Zelo smo ponosni na to uvrstitev in z njo potrditev našega dela, truda in dosežkov, saj nas uvršča v sam svetovni vrh inovacij na področju upravljanja podatkov. NLB se je tako s svojimi inovativnimi rešitvami in arhitekturo postavila ob bok svetovnim finančnim velikanom,« poudarja direktor Upravljanja podatkov v NLB Goran Golubović.

Fintech arhitektura v jedru tradicionalne banke – kaj to pomeni?

Nova NLB fintech podatkovna arhitektura je zgrajena na zasebnem analitičnem oblaku (IBM Watson studio), ki omogoča napredne analitične rešitve. Te skupaj s centraliziranimi izračuni profitabilnosti in pametnim izračunom obresti omogočajo, da strankam pripravimo prilagojene ponudbe. Vsa metodologija in izračuni za članice naše Skupine je centralizirana na sedežu v Ljubljani in na voljo članicam za njihovo lokalno uporabo. Svoj fokus torej z razvoja storitev in kanalov preusmerjamo na stranke, predvsem v štiri nove komponente: pomembnost podatkov, takojšen odziv, lokacijo strank in preference kanalov med strankami.

»Naša vizija je vzpostaviti fintech način razmišljanja in arhitekturo v samem središču oziroma srcu tradicionalne banke, s pomočjo novega podatkovnega ekosistema, ki je neke vrste vmesnik med poslovnimi storitvami in tehnologijo. Rezultati so že vidni: proces sprejemanje odločitev pri pripravi kreditov poteka že petkrat hitreje, medtem ko je ob uporabi nove podatkovne tehnologije postopek uvedbe poslovnih pravil kar tridesetkrat hitrejši. Delež komitentov, ki uporabljajo digitalne storitve, pa se je povečal za 11 odstotkov,« pojasnjuje Golubović.

To je sicer šele začetek digitalne preobrazbe NLB Skupine v enega najboljših podjetij za IT in podatkovno analitiko v regiji Jugovzhodne Evrope. Kot pojasnjuje pomočnik uprave (Chief Data Officer) dr. Franc Bračun, sočasno potekata dve pobudi – prva, ki vzpostavlja tehnološke temelje za upravljanje podatkov in umetno inteligenco, druga pa podatkovno DNK transformacijo med zaposlenimi.

»Velik poudarek namenjamo talentom, podatkovni pismenosti, sprejemanju odločitev na osnovi podatkov, aktivnosti na osnovi podatkov in monetizaciji podatkov. Postopno prehajamo na napredno analitiko na osnovi podatkov, upravljanje poslovnih pravil in strojno učenje. Integracijo analitike v realnem času v poslovne operacije pa razumemo kot ključnega pomena za monetizacijo podatkov,« še poudarja Bračun.

Kaj se bo z novo podatkovno arhitekturo spremenilo za NLB komitente?

Fintech arhitektura, o kateri govorimo, je zgrajena na sodobni platformi upravljanja podatkov, z napredno analitiko in mašinskim učenjem v jedru. Z uporabo naprednega podatkovnega ekosistema lahko vsaki posamezni stranki zagotovimo posebej prilagojene ponudbe, predvidimo njene potrebe, ji pravočasno ponudimo storitev, ne glede na to, kje se nahaja ali koliko je ura. Tako da to je vsekakor ena ključnih koristi.

Kako lahko z boljšim upravljanjem podatkov zagotovite boljšo uporabniško izkušnjo za NLB uporabnike?

Živimo v svetu, ki se utaplja v podatkih. Spletne strani beležijo vsak naš klik, pametni telefoni lokacije, kjer se gibamo, beremo o  pametnih avtomobilih, pametnih hišah, asistentih, ki jih poganja umetna inteligenca …  V vseh teh zbranih podatkih je skritih nešteto vprašanj, ki se jih še nismo niti spomnili postaviti. Cela nova znanost je tudi vizualizacija in komunikacija informacij na pravi način. Vse bolj relevantna postaja podatkovna etika, ker z uporabo podatkov pride tudi zloraba podatkov. Tudi vse to smo upoštevali, analizirali in vključili v našo novo podatkovno strategijo.

V NLB Skupini se zavedamo, da je na področju digitalizacije neizogiben in ključen sodoben ekosistem upravljanja podatkov. Naš cilj je postati t. i. “data driven bank”, torej banka, katere storitve temeljijo na poznavanju in razumevanju podatkov.

Preobrazba tradicionalne banke v sodobno in na informacijah temelječo banko poteka v dveh smereh, in sicer tako z vidika tehnologije kot tudi z vidika transformacije podatkovne DNA banke, ki zaobjema podatkovno kulturo, poslovno upravljanje podatkov, uporabo podatkov … Ta transformacija na eni strani zahteva organizacijske in tehnološke spremembe, na drugi pa preobrazbo zaposlenih, predvsem spremembo načina razmišljanja. V NLB zato veliko vlagamo v podatkovno opismenjevanje in nova znanja zaposlenih, razvijamo pa tudi nove profile delovnih mest, ki so osnova banke, temelječe na podatkih. Naša vizija je vzpostaviti fintech način razmišljanja in arhitekturo v samem središču oziroma srcu tradicionalne banke, s pomočjo novega podatkovnega ekosistema, ki je neke vrste vmesnik med poslovnimi storitvami in tehnologijo.

Nova NLB fintech podatkovna arhitektura je zgrajena na zasebnem analitičnem oblaku, ki omogoča napredne analitične rešitve s področja strojnega učenja in umetne inteligence. Te skupaj s centraliziranimi izračuni profitabilnosti in pametnim izračunom obresti omogočajo, da strankam – ne glede na lokacijo in čas – pripravimo individualno prilagojene ponudbe kadarkoli jim to ustreza.  Vsa metodologija in izračuni za članice naše Skupine so centralizirani na sedežu v Ljubljani in na voljo članicam za njihovo lokalno uporabo. Svoj fokus torej s produktov,  storitev in kanalov preusmerjamo na stranke, predvsem v štiri nove komponente: pomembnost podatkov za stranko, takojšen odziv stranki, njeno lokacijo ter naklonjenost do posameznih kanalov.

Zavedamo se, da je t. i. “data driven bank« oziroma NLB Skupina veliko bolj agilna od ostalih bank, veliko hitreje lahko prilagodi svoje poslovanje in tako tudi ostane konkurenčna. Na naši poti digitalne transformacije pa se je pokazalo tudi, da banke lahko razvijamo fintech komponente in storitve, fintech podjetja pa nam ne morejo konkurirati v specializirani ponudbi, svetovanju in podpori strankam, ki cenijo osebni odnos s skrbnikom.  Vse to v kombinaciji z NLB Kontaktnim centrom, ki je strankam na voljo 24/7, in to v domačem jeziku. V tekmi s fintech podjetji smo lahko banke na srednji in dolgi rok nedvomno zmagovalke. 

Kakšne rešitve pripravljate za prihodnost?

Bistvo digitalizacije je v tem, da se uporabnikom omogoči večja hitrost, fleksibilnost, svobodo oziroma samostojnost in enostavnost uporabe bančnih storitev, s tem pa tudi večje zadovoljstvo z uporabo.

Prihodnost bančništva je nedvomno digitalna. V NLB snujemo novo vsekanalno (omnichannel) digitalno bančno platformo s široko paleto novih digitalnih produktov in storitev, ki bo omogočila, da bodo v prihodnje stranke poslovalnico obiskale res izključno po lastni želji oziroma izbiri, saj jim bo opravljanje vseh storitev zagotavljala digitalna banka, neodvisno od digitalnega kanala, ki ga bodo uporabljale za dostop do nje (torej bodisi računalnika bodisi mobilnega telefona).

Novost bo tudi ponudba financiranja potrošnikov v sodelovanju s trgovci na prodajnem mestu, brez potrebe po obisku banke. V ponudbo smo dodali tudi digitalne kartice na mobilnih telefonih, ki bodo v celoti zamenjale plastične kartice.

Zakaj ste za temelj nove arhitekture izbrali ravno IBM Watson studio?

IBM Watson studio je bil za del nove platforme za upravljanje podatkov izbran kot trenutno najboljše okolje za razvoj rešitev na področju strojnega učenja in umetne inteligence. Ta proces, ki je nujno potreben za spodbujanje inovacij z implementacijo umetne inteligence v našo banko in v poslovne procese, namreč močno pospešuje. Poleg tega omogoča Watson Studio sodelovanje multidisciplinarnih ekip znotraj organizacije ter zapolnjuje vrzel med podatkovnimi strokovnjaki in poslovnimi uporabniki ter jim omogoča skupno delo s podatki. Trenutno denimo na enem od projektov sodelujejo ekipe iz t. i. prodajnega kontrolinga, ki skrbi za razvoj ponudbe, IT data strokovnjakov ter strokovnjakov za tveganja in skladnost poslovanja. 

Več o tem na spletni strani www.nlb.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija NLB

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NLB d. d.
Za več informacij so vam na voljo pri NLB d. d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NLB d. d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več