Računalništvo, telefonija
22.02.2018 01:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

(Ne)varnost na vsakem koraku

(Ne)varnost na vsakem koraku
(Ne)varnost na vsakem koraku

Tehnologija je prisotna že na vsakem koraku in skoraj da že v vsaki napravi. Vojska interneta stvari se je razširila na tako številčna področja, da skorajda ne mine več dan, ko nebi rabili biti pozorni na IT varnost.

Že nekaj let so aktualni potni listi, ki imajo vgrajeni čip v eni od strani. Na tem čipu je shranjena večina osebnih podatkov, ki jih lahko na vsaki mejni kontroli kontrolor preveri. V vsakodnevnem življenju je naša identiteta prisotna že na mnogih napravah, saj nenazadnje naš pametni mobilni telefon vsebuje več osebnih podatkov o nas samih kot katerikoli osebni dokument. Podobno velja za prenosne računalnike, tablice, pametne ure in vse več tudi pametne televizorje in avtomobile. Skratka veliko naprav, ki jih uporabljamo. Večina naprav ima že pri prvi uporabi nalogo, da ustvarimo svoj lastni profil, kjer se potem beležijo naši podatki in navade ter ostale zasebne stvari, ki jih zahtevni algoritmi nadalje obdelujejo in iščejo načine, kako bi nam podjetja lahko prodala več, oziroma za nas ustvarila izdelek, ki ga naj bi potrebovali.

Naša identiteta v desetinah spletnih profilov je najpogosteje dostopna neposredno iz naših naprav, zato je pravilna zaščita dostopa do teh naprav in tudi nadaljnje do profilov ključna, če želimo doseči kolikor toliko visoko stopnjo varnosti naših osebnih podatkov.

Če je pred nekaj leti še veljalo, da marsikdo na pametnem mobilnem telefonu ni imel gesla, ker se mu ga po navadi ni ljubilo vpisovati, danes proizvajalci v naprave že privzeto vgrajujejo mehanizme zaščite, ki so uporabniku izjemno prijazni. Čitalniki prstnih odtisov so standard v skorajda vseh pametnih mobilnih napravah in tudi na marsikaterem novejšem prenosniku. Vse bolj se uveljavlja tudi prepoznava obraza kot biometrični način zavarovanja dostopa do naprav. Bistvo teh rešitev je, da od uporabnikov ne zahtevajo nič več kot npr. pogled v ekran, oziroma postavitev prsta na določeno mesto, in so tako še hitrejša od “povleci v desno” za odklep zaslona …


Celoten članek si lahko preberete v novi številki revije …

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

  • Kako se zaščititi pred hekerskimi napadi?
  • Vse, kar morate vedeti o ločljivosti 8K
  • Ali na naših tleh nastaja nova Silicijeva dolina?

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku