Programska oprema
13.12.2018 19:00

Deli z drugimi:

Share

Nerešeni problemi YouTuba

YouTube v boju proti teorijam zarote
YouTube v boju proti teorijam zarote

YouTube se sooča s hudimi problemi konspiracijskih teorij, saj je lahko enostavna platforma za teoritizranje o zarotah in škandalih. Sporna otroška vsebina, teroristični posnetki ipd. predstavljajo le nekaj primerov, proti katerim se borita tako Google kot YouTube.Oba internetna velikana namreč menita, da takojšnje rešitve ni moč ponuditi. Posnetki se širijo kot plaz, YouTube pa je zasičen s številnimi prav bizarnimi vsebinami. Ena izmed teh govori o tem, kako bivša kandidatka za predsednico ZDA Hillary Clinton izvaja satanistične rituale in še in še.

Kljub številnim filtrom in z vpleljavo novih, zahtevnejših algoritmov, se morajo številni video posnetki pregledati ročno, šele nato moderator odloči, ali posnetek krši kakršnekoli pravice ali ne. Direktor tehnološkega giganta Googla Pichai trdi, da imata tako Google kot YouTube zelo jasno politiko proti sovražnemu govoru, ki pa se trenutnim zadevam še ne zna optimalno zoperstaviti.

Letos poleti je YouTube dodal nov kontekst svojemu “search” vmesniku, ki daje prednost novicam, ki se sklicujejo na bolj kredibilne vire, kot sta naprimer Wikipedia ali Britannica. To omogoča dominantnim medijem, kot sta naprimer CNN in The New York Times, da ponudita novico prva. Ključno je seveda odstraniti dezinfromacije, ob tem pa je seveda potrebno najti pravo ravnotežje med tistimi bolj in tistimi manj kredibilnimi viri novic.

Pri podjetju sklepajo tudi številna partnerstva, ki se bodo skupaj zavzemala, kako uporabniku lansirati verodostojne novice. Ali bo zadeva konec koncu efektivna, je težko reči, je pa prav gotovo korak v pravo smer – proti takoimenovanim “fake news”. Če ne drugače, bodo nove spremembe vsaj nekaterim vzele oziroma otežila veselje do tovrstnega širjenja lažnih novic. Številni raziskovalci namreč navajajo YouTube kot središče, kjer se širijo številne ekstremistične ideologijje.

V drugi polovici leta 2018 so izbrisali kar 6,8 miljinovov posnetkov, po večini so se ti namreč navezovali na raznorazna teroristična dejanja. V prvi vrsti so bili zaznani samodejno, preko računalniških sistemov, kar pa je relativno lahko v primerjavi s preostalimi dilemami. Njihova odgovornost je, da zagotovijo YouTube kot svobodno plaftormo, kjer lahko uporabnik po lastni volj objavlja video vsebine, vendar pa je dobro, da se ohranja odgovornost in pozitven vpliv na skupnost. Zavedati se, kako rešiti ta problem pomeni hkrati tudi vedeti, kako ga ljudje uporabljajo, izrabljajo.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku