Računalništvo, telefonija
26.06.2017 09:37

Deli z drugimi:

Share

Nepridipravi objavili izvorno kodo operacijskega sistema Windows 10!

Privzete aplikacije operacijskega sistema Windows 10 najhitreje odstranimo s programom CCleaner.
Privzete aplikacije operacijskega sistema Windows 10 najhitreje odstranimo s programom CCleaner.

V zadnjem času smo priča vedno večjemu številu kibernetskih napadov, pred njimi pa niso varna niti podjetja, ki so poznana po tem, da veliko vlagajo v varovanje računalniških sistemov. Tokrat so bili žrtev napada pri podjetju Microsoft, saj so jim spletni kriminalci objavili del izvorne kode operacijskega sistema Windows 10. Izvorna koda Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema je objavljena na spletnem portalu Beta Archive, pri čemer gre tu za izvorno kodo povezano s podatkovnimi gonilniki USB, diskovno shrambo in brezžično povezavo Wi-Fi.

Pri podjetju Microsoft so lahko kljub objavljeni izvorni kodi lahko brez pretiranih skrbi, saj gre tu za enako programsko kodo, ki jo sicer delijo tudi s poslovnimi partnerji, vključno z različnimi državnimi agencijami in seveda vsemi večjimi proizvajalci strojne opreme. Skupno naj bi spletni nepridipravi sicer objavili okoli 1,2 gigabajtov izvorne kode, ker pa tu naj ne bi šlo za izvorno kodo povezano z varnostnimi mehanizmi, večjih tveganj za končne uporabnike operacijskih sistemov Windows 10 ni pričakovati, sicer pa je res, da je treba slednjega že sedaj kar pogosto krpati.

Pri tem naj kot zanimivost navedemo, da je angleška policija ravno pred kratkim aretirala dva nepridiprava (22 letnika in 25 letnika), ki naj bi udrla v skrbno varovano računalniško omrežje podjetja Microsoft. Oba naj bi bila vpletena v krajo programske kode, vezane na Windows 10, ni pa znano, ali gre za isto kodo, ki je bila objavljena na portalu Beta Archive.


Prijavi napako v članku