Računalništvo, telefonija
Avtomoto
25.05.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Nenavadni avtomobili, ki jih želijo pozabiti tudi sami proizvajalci

Za oblikovanje avtomobilov v podjetjih porabijo nešteto ur, a končni rezultat za oči kljub temu ni vedno prijeten.

Se še spomnite, ko ste v otroštvu s prijatelji opazili izvenserijski avto, na primer kakšnega Ferrarija, Porscheja ali kaj podobnega, in ste najprej samo nemo občudovali čudovite linije karoserije. Od bližje ste si ogledali vsak kotiček, osupli nad velikostjo pnevmatik in nad prikazano hitrostjo na števcu. Nekateri avtomobili so mojstrovine, na žalost pa morajo obstajati tudi polomije, zaradi katerih prav tako obstanemo na mestu, vendar iz drugih razlogov.

Avtomobilistične mojstrovine in polomije pa imajo vendarle nekaj skupnega – pričarajo nam nasmeh na obrazu. Poglejmo si, kateri avtomobili se redno pojavljajo na seznamu najgrših.

Fiat multipla

Italijanski avtomobili so običajno sinonim za lepoto, ekstravaganco in elegantnost. Hkrati ne slovijo po zanesljivosti, vendar jim to oprostimo, ker je del njihovega italijanskega šarma. Fiat multipla je bil ogromen dosežek Fiata. Ne samo, da so sestavili avto, ki je vse adute usmeril v praktičnost, hkrati jim je uspelo združiti celoten avtomobilski svet. Oboževalci, strokovnjaki, tudi lastniki fiat multiple so enotnega mnenja, da gre za grdega račka.

Žarometi, postavljeni tik pod vetrobranskim steklom, masivna okna, pokrov motorja, ki se razteza v nedogled … Zgodba v notranjosti ni nič boljša. Vsi krmilni elementi so stlačeni na centralno konzolo, ki je usmerjena v voznika za lažji dostop, vendar je to slaba tolažba. Fiat multipla je fenomen italijanske proizvodnje. Narod, ki je najbolj poznan po estetiki, je izdelal avto, ki se drugače dobro vozi, vendar je bil marsikdo raje pripravljen hoditi do cilja, kot da ga morebiten znanec opazi za volanom multiple.

Nissan cube

Nissan cube upraviči svoje ime – škatla na kolesih. Tako kot multipla je zelo praktičen, vendar je morebitne kupce na prvem mestu odvrnila asimetričnost. Presenetljivo je njegova čudaškost padla na plodna tla na Japonskem, kjer se je izkazal za dober tovorni avto. Notranjost je bila v primerjavi z zunanjostjo dokaj privlačna in predvsem udobna. V vsakem kotičku se je skrival predalček za shranjevanje opreme. Čeprav je imel 122 konjskih moči, so bili ti konji zelo leni.

Nissan S cargo

Še en spodletel poskus Nissana, ki je proti koncu osemdesetih želel ustvariti praktičen kombi. Vozil se je samo po japonskih cestah, inspiracijo za dizajn pa so črpali pri še enem čudaškem dostavniku – to je bil citroën 2CV fourgonnette, katerega se je prijel vzdevek »polž«. Izdelali so samo 8.000 primerkov, na začetku proizvodnje pa je bil na voljo samo s predhodno rezervacijo.

Srečneži, katerim je uspelo kupiti japonskega polža, so lahko izbirali med dvema dodatkoma: električna platnena streha in dve okrogli okni na bokih avtomobila.

Ssangyong rodius

Enoprostorci nikoli niso sloveli po privlačnem dizajnu, vendar vseeno niso grdi avtomobili. Izjema je ssangyong rodius. Veliko elementov izstopa, vendar še najbolj ideja oblikovalca Kena Greenleya, nekdanjega profesorja avtomobilskega oblikovanja na fakulteti Royal College of Art and Design, ki je na štirih kolesih želel poustvariti občutke luksuzne jahte.

Odveč je reči, da se mu je poskus izjalovil.

Volkswagen type 181

VW type 181 je bil zasnovan za nemško vojsko v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar se je javnosti prodajal od leta 1980 pod številnimi imeni, vključno kot trekker v Veliki Britaniji in stvor (angl. The Thing) v Ameriki.

Renault avantime

Avantime je bil namenjen staršem, ki so bili vajeni prostornosti enoprostorcev in so pred kratkim ostali sami v gnezdu. Kar nekaj podobnosti lahko opazimo z enoprostorcem espace in tudi kar nekaj čudnih odločitev, ki se niso izkazale za zelo priljubljene med potencialnimi kupci. Drzen dizajn se je odražal tudi v prodajnih številkah. V dveh letih so prodali samo 8.000 avtomobilov.

Chevrolet lumina / silhouette / pontiac trans sport

Enoprostorci so burili duhove številnih oblikovalcev, ki so hoteli na svoj način popestriti pust dizajn. Chevrolet si je zadal misijo ustvariti futurističnega enoprostorca. Občudovanja vredno, ampak na koncu se chrevoleta lumine ni prijel vzdevek prihodnost, ampak škatlast kombi. Najbolj priljubljena opazka je bil očitek, da je sprednji del avtomobila spominjal na nos mravljinčarja.

Očitki glede vožnje so segali vse od tega, da se avto vozi iz zadnjega sedeža, do tega, da je bila armaturna plošča kot črna luknja. Karkoli je zdrsnilo po armaturni plošči, je za vedno izginilo.

Corbin sparrow

Proizvajalec ga je poimenoval vladar mestnih ulic (angl. The Ruler of the City Streets), kar je bilo zelo optimistično glede na dejstvo, da se je povprečen voznik komaj stlačil v kabino. Sparrow je bil pravzaprav električno baterijsko vozilo na treh kolesih, kar pa ne upraviči njegovega izgleda in funkcionalnosti.

Smart fortwo

Nekateri avti so po napaki oblikovalcev pristali na neslavnem seznamu grdih račk, pri nekaterih pa je šlo za namerno odločitev proizvajalca. Smart fortwo je izredno nenavaden avto in definitivno ni privlačen. Čudaški zagotovo, morda celo prikupen, vendar ni lep primerek avtomobilizma. Toda za razliko od ostalih ima za to razlog. Smart je želel ustvariti majhen avtomobil s fokusom na varnosti. Tako imenovana celica Tridion ali jeklena polkrogla varnostna celica je sestavljala celotno platformo avtomobila in velik del zunanje karoserije, kar je palčku zagotavljajo neoporečno varnost v primeru nesreč.

Aston martin cygnet

Na prvi pogled bi rekli, da gre morda za prikupen francoski avto, ki bi se odlično znašel na zgoščenih mestnih cestah. Če bi šlo za renaulta ali morda citroëna, bi ga manj ostro obsojali. Ker pa gre za izum podjetja Aston Martin, je nekoliko težje dojeti, kaj se je dogajalo v glavah menedžerjev in oblikovalcev. Cygnet je nastal zaradi potrebe po izpolnjevanju novih emisijskih standardov. Tudi Aston Martin se je pošalil na račun svoje kreacije. Izdelali so različico s pogonom V8 in kot si lahko predstavljate, se je malček prelevil v cestno raketo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667