Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
20.11.2023 13:36
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nenaden (in prisilen) odhod Sama Altmana je povzročil kaos v podjetju OpenAI

Pri Microsoftu besnijo, znotraj podjetja OpenAI vlada kaos in pomembni talenti odhajajo iz podjetja. Kaj se dogaja v OpenAI?
Foto: Pexels
Foto: Pexels

»Odhod gospoda Altmana je posledica preudarnega pregleda upravnega odbora, ki je ugotovil, da ni bil dosledno odkrit v komunikaciji, kar je oviralo sposobnost opravljanja njegovih odgovornosti,« je navedeno v sporočilu. »Upravni odbor ne zaupa več v njegovo sposobnost, da bi še naprej vodil podjetje OpenAI.«

To je kratko sporočilo upravnega odbora podjetja OpenAI, ki je pred nekaj dnevi odpustilo svojega direktorja in obraz umetne inteligence v zadnjem letu. Sam Altman je OpenAI lansko leto spremenil iz »garažnega« v 90 milijard vredno podjetje. Očitno pa se je v ozadju dogajalo več, kot je bilo sprva razkrito, kajti Altman ni edina žrtev.

Odšlo jih je še več

Po nenadni odstavitvi Sama Altmana s položaja izvršnega direktorja je podjetje sedaj zapustilo še več vodilnih raziskovalcev in vodstvenih delavcev. Oglasili so se tudi zunanji investitorji, ki so v podjetje vložili kar zajetne naložbe. Upravičeno se sprašujejo, ali bi jih moralo skrbeti. Vse bolj očitno je, da je šlo za interni udar, glavna tarča pa je bil Altman.

Nekaj ur po tem, ko je upravni odbor iz podjetja izključil Sama Altmana, je v znak protesta odstopil Greg Brockman, še en soustanovitelj podjetja OpenAI in njegov predsednik. Brockman je pozneje objavil podrobnosti o Altmanovi odstranitvi in namignil, da je glavni znanstvenik podjetja Ilya Sutskever organiziral prizadevanja za odstranitev izvršnega direktorja.

Brockman trdi, da je Altmanu predčasno razkril, da ga Sutskever, glavni znanstvenik podjetja in član njegovega upravnega odbora, namerava odpustiti (skupaj z drugimi člani odbora). Več pričevanj iz podjetja kaže na to, da je bilo nesoglasje med Sutskeverjem in Altmanom osredotočeno na usmeritev podjetja, zlasti na njegovo zmožnost varne izgradnje zmogljivejše tehnologije umetne inteligence.

»Odbor je opravil svojo dolžnost v skladu s poslanstvom naše neprofitne organizacije, ki zagotavlja, da gradimo umetno inteligenco, ki koristi človeštvu,« naj bi Sutskever po poročanju časopisa The Information povedal zaposlenim na izrednem sestanku.

Ko so opazili znake poglabljanja interne krize, so po poročilih odšli tudi Jakub Pachocki, glavni raziskovalec jezikovnega modela GPT-4, Aleksander Madry, profesor na univerzi MIT, ki ga je Altman najel za delo na področju varnosti umetne inteligence, in Szymon Sidor, raziskovalec, ki se je ukvarjal z vejo umetne inteligence, znano kot učenje z okrepitvijo.

Oglasil se je tudi Microsoft, ki je v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev. Novica je bila nepričakovana, člani odbora so v skrbeh, direktor Satya Nadella pa naj bi bil po poročanju Bloomberga precej besen.

Altman je še v začetku meseca gostil razvijalsko konferenco in razkril načrte za vzpostavitev trgovine z aplikacijami z umetno inteligenco ter razvoj podjetja, ki bi lahko konkuriralo podjetju Nvidia na področju razvoja čipov.

Zaradi nesoglasij glede vprašanja prednostnega obravnavanja varnega razvoja umetne inteligence je pred tem več uglednih raziskovalcev podjetja OpenAI zapustilo podjetje in ustanovilo konkurenčno podjetje Anthropic.

Altman je prejšnji teden na vrhu izvršnih direktorjev APEC v San Franciscu povedal, da podjetje napreduje pri razvoju zmogljivejšega naslednika GPT-4. »Štirikrat v zgodovini OpenAI – nazadnje v zadnjih nekaj tednih – sem lahko bil v sobi, ko smo premikali tančico nevednosti nazaj in premikali meje odkritij naprej,« je dejal.

Čeprav je bilo še do pred nekaj dnevi možno, da se bo Altman vrnil na položaj direktorja, je celoten načrt očitno padel v vodo. Zamenjal ga bo bivši vodja Twitterja Emmett Shear. Kaj bo sedaj počel Altman, ni znano. Ali se OpenAI boji, da bi lahko ustvaril močnega konkurenta? Morda, a Altmana čaka ogromno dela, da dohiti velikana, ki ga je pomagal ustvariti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več