Igre
03.10.2023 11:38
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ayaneo Kun: obljublja veliko, lahko to tudi dostavi?

Največja slabost Steam Decka je življenjska doba baterije, vendar do zdaj noben tekmec ni uspel izkoristiti te pomanjkljivosti. Ayaneo 2 s procesorjem Ryzen 6800U ni bil dorasel izzivu. Tudi Asus ROG Ally s procesorjem AMD Z1 Extreme ni uspel prehiteti tekmeca, če je želel imeti baterijo enake kapacitete.

Vendar pa je zdaj morda našel odgovor Ayaneo – v večji, težji ročni napravi z imenom Ayaneo Kun, v katero so vstavili 75-Wh baterijo, ki naj bi po njihovih podatkih lahko zdržala do 3 ure in pol pri porabi 15 W TDP. To je skoraj dvakrat večja baterija in dvakrat daljši čas delovanja, kot bi pričakovali od Steam Decka pri tej moči, čeprav se zdi, da tega rezultata med igranjem iger niso zabeležili.

Nova prenosna konzola je že na voljo in ni dvoma, da gre za napravo z doslej najmočnejšo konfiguracijo: 8,4-palčni IPS zaslon z ločljivostjo 2560 x 1600 slikovnih točk, svetilnostjo 500 nitov, 90 % pokrit barvni razpon DCI-P3 … Ayaneo je očitno poslušal tudi pripombe uporabnikov, ki se bolj nagibajo k postavitvi gumbov na konzoli Steam Deck. Zato so pri novi napravi dodali večje ročaje, dve sledilni blazinici, štiri zadnje gumbe, močnejše sprožilce in celo majhno stojalo, ki spominja na Nintendo Switch.

Pod gumbom za funkcijo “Nazaj” je tudi majhna kamera s podporo za prijavo z obrazom (za Windows Hello). To je funkcija, ki je ne najdemo ravno na vsaki prenosljivi napravi. Dodali so še palčke in sprožilce s t. i. “Hall Effect”, ki preprečuje zdrse, in HD linearne motorje za boljše tresenje ter opcijski modul 4G za mobilno povezovanje. Pod stojalom je skrita reža za nanoSIM kartico.

V napravo je vgrajen čip AMD Ryzen 7840U s hladilnim sistemom, za katerega podjetje trdi, da lahko prenese obremenitve do 54 W v turbo načinu. Za primerjavo, ASUS ROG Ally lahko doseže 30 W. Vprašanje je le, kako se bo to poznalo na zmogljivosti oziroma ali je to za povprečnega uporabnika sploh praktično.

Ayaneo Kun ima še eno prednost. Podpira SSD diske polne dolžine M.2 2280 vse do 8 TB. Tekmeci na primer podpirajo le kapacitete do 2 TB. Le cena ni največja prednost opevane konzole. Za vso to zmogljivost je potrebno odšteti okoli 1200 evrov, lahko tudi več, če boste izbrali različico z več RAM-a in prostora. To je skoraj trikrat več, kot morate odšteti za Steam Deck. Težava je tudi v dolgoročni podpori. Podjetja Ayaneo se drži sloves, da zelo hitro pozabi na svoje izdelke, ki imajo kar nekaj programskih hroščev in niso dobro optimizirani za tuje jezike.

Ne glede na pomanjkljivosti pa lahko priznamo, da gre za odlično napravo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več