Programska oprema
25.03.2016 11:31
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Negotova prihodnost za Yahoo!

Podjetje Yahoo je na področju spletnih iskalnikov od leta 2009 pridobilo kar zavidljive tri odstotne točke uporabnikov!
Podjetje Yahoo je na področju spletnih iskalnikov od leta 2009 pridobilo kar zavidljive tri odstotne točke uporabnikov!

Eden izmed pionirjev spletne revolucije, ameriški Yahoo!, se je znašel v hudih težavah. Po tem, ko je leta 2012, vodenje prevzela nekdanja zaposlena pri Googlu, Marissa Mayer, se očitno vsi napori za izboljšanje poslovanja ne obrestujejo. Podjetje se namreč pripravlja za prodajo morebitnim interesentom.

Yahoo je leta 1994 na trgu ponudil enega izmed prvih modernih iskalnikov po vsebinah na spletnih straneh. Danes je postalo jasno, da je Google na trgu postavil boljšo alternativo vendar pa to ni edini razlog zakaj se podjetje sooča s težavami. Poslovni model podjetja je namreč vezan na prodajo oglasnega prostora na lastnih spletnih straneh in ostalih storitvah. Pri tem pa težavo za podjetje ne predstavlja zgolj Google, z boljšim iskalnikom, ampak tudi podjetji kot sta Facebook in Snapchat. Slednji namreč predstavljata konkurenco za oglaševalske proračune podjetij in medtem, ko se tako Facebook kot tudi Snapchat uspešno borita za oglaševalce, jih je zato pri Yahoo! vse manj.

S prihodom Marisse Mayer se je podjetje lotilo temeljnega prestrukturiranja. Veliko so stavili na kadrovske okrepitve na področjo razvoja mobilnih tehnologij. Iz tega razloga je podjetje izvedlo številne prevzeme med katerimi najbolj izstopa prevzem blogovske platforme Thumblr za katero so pri Yahoo leta 2013 odšteli 1,1 milijarde ameriških dolarjev. Novi kadri so se hitro lotili razvoja novih produktov in danes lahko med drugim uporabljamo aplikacijo Yahoo! Weather, ki brez dvoma spada med najlepše in najbolj kakovostne vremenske aplikacije na trgu. Yahoo! je leta 2014 predstavil tudi novo novičarsko aplikacijo imenovano Yahoo! News Digest s pomočjo katere uredniki vsak dan pripravijo do sedem zgodb s pomočjo katerih se ustvari dober pregled dogajanja po svetu tako v politiki, gospodarstvu, športu in ostali pomembnejših področjih.

Kako točno se bo zgodba s podjetjem Yahoo razpletla je v tem trenutku še neznano. Veliko skrbi si v tem trenutku delajo pri Microsoftu. Morebitni prevzem s strani neznanega zainteresiranega kupca bi lahko ogrozil dogovor, ki so ga pri Microsoft sklenili z Yahoo!. Slednji namreč uporablja microsoftov iskalnik Bing in tako predstavlja pomembnega strateškega partnerja za boj Microsofta proti Googlu. Microsoft je, nepresenetljivo, ponudil finančno podporo slehernemu zainteresiranemu kupcu za podjetje Yahoo!. Na ta način si želijo ohraniti vpliv na podjetje in s tem ohraniti sklenjen dogovor. Izklicna cena za Yahoo! naj bi v tem trenutku znašala 10 milijard ameriških dolarjev kar je za 2 milijardi več kot jo na trgu ocenjujejo investitorji in finančni analitiki.


Prijavi napako v članku