Operacijski sistemi
15.11.2012 07:34

Deli z drugimi:

Share

Navigacijski sistem Nokia kmalu še za Android in iOS

Nokia Here izziva zemljevide!
Nokia Here izziva zemljevide!

Podjetju Nokia v zadnjem času gre poslovanje vse prej kot dobro od rok, saj se sooča z velikimi poslovnim izgubami. Zaradi tega se je finski gigant odločil, da bo vse svoje moči usmeril v sisteme za zemljevidne in lokacijske storitve, ki jih z vso vnemo razvija že vrsto let. Ta je namreč najavil razpoložljivost spletne storitve HERE, ki predstavlja prvo generacijo lokacijskih storitev v računalništvu v oblaku. Ta prinaša edinstveno izkušnjo z zemljevidi in lokacijo na različnih operacijskih sistemih.

Z namenom dodatne razširitve lokacijske storitve, bo podjetje Nokia kmalu pripravilo še mobilno različico zemljevidov HERE. Ker bo ta temeljila na osnovi programskega jezika HTML5, jo bo moč uporabiti na mobilnih napravah, s prednameščenimi operacijskimi sistemi Android in iOS. Ta bo vključevala možnost uporabe oblačnih storitev HERE brez povezave v svetovni splet, glasovno vodeno navigacijo za hojo in proge javnega prevoza. Nokia bo novost pripravila celo za mobilni sistem Firefox OS.

Nokia bo aplikacijo za koriščenje oblačnih storitev HERE naprej pripravila za Applove mobilne naprave. Ta naj bi bila v spletni trgovini App Store na voljo za brezplačen prenos že konec novembra. Uporabniki mobilnih naprav Android bodo morali na omenjeno aplikacijo počakati do leta 2013. Če bo šlo vse po sreči, bo aplikacija nared najkasneje do konca februarja.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku