Računalništvo, telefonija
12.11.2018 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Navigacija brez GPS?

Poleg kvantnega računalnika sedaj prihaja še kvantni kompas. Z njegovo pomočjo bomo lahko v prihodnosti prišli od točke A do točke B brez uporabe satelitov, čeprav ti že sedaj pokrivajo celotno zemljino površje.
Prihaja kvantni kompas
Prihaja kvantni kompas

Čeprav so sateliti vedno nad našimi glavami, so praktično neuporabni v primeru večjega kibernetskega napada ali v primeru trka z odpadki iz vse večjega vesoljskega smetišča, zaradi katerega bi lahko ostali tudi brez televizijskega signala in internetnega dostopa.

Znanstveniki so tako predstavili prvi delujoč kompas, ki deluje s pomočjo ohlajenih atomov v sami sredici, s katerimi meri pospeške v različne smeri in tako natančno predvidi svojo lokacijo v prostoru. To že zna današnji senzor za pospeševanje v pametnem telefonu, vendar je brez pomoči GPS neuporaben za določanje položaja.

Kvantnega kompasa vsekakor ne bomo ugledali v svojih pametnih telefonih (vsaj ne še sedaj), saj bo razvit posebej za transportni sistem, kot so letala in ladje, ki v primeru nedelovanja GPS sistema najhitreje obstanejo. Kdaj bo takšen kompas praktično zaživel in bo na voljo za množično uporabo, zaenkrat še ni znano. Sklepamo lahko le, da bo to kaj kmalu, saj tehnologija danes napreduje z neverjetno hitrostjo.


Prijavi napako v članku