Triki in nasveti
21.10.2010 08:46

Deli z drugimi:

Share

Nasveti za uspešnejše fotografiranje z mobilnim telefonom

Kakovost fotoaparatov v mobilnikih je iz leta v leto boljša.
Kakovost fotoaparatov v mobilnikih je iz leta v leto boljša.

Ena izmed pomembnejših lastnosti današnjih mobilnih telefonov je njihova zmožnost fotografiranja. Z njihovimi fotoaparati sicer ne moremo delati slik vrhunske kakovosti, so pa ti kljub temu še kako uporabni za fotografiranje različnih (vsakdanjih) dogodkov. Na tem mestu vam ponujamo nekaj osnovnih nasvetov za čim uspešnejše fotografiranje s svojim mobilnikom.

1. Mobilni telefon držite čim bolj pri miru

To je verjetno eden najbolj osnovnih nasvetov pri fotografiranju z mobilniki. Mirnost je še posebej potrebna pri uporabi nočnega načina slikanja, saj lahko takrat še hitreje namesto ostre slike dobite zmazek.

2. Uporabljajte najboljše nastavitve kakovosti slike

Pri mobilnih telefonih običajno lahko izbiramo med različnimi kakovostmi slike oziroma med različnimi resolucijami. Izberite le najboljšo kakovost in resolucijo.

3. Ne uporabljajte zooma

Pri uporabi zooma se kakovost slike poslabša, zato se objektu, če je le mogoče, sami približajte.

4. Objekt naj bo čim bolje osvetljen

Slike na prostem so ponavadi precej bolj ostre kot tiste v zaprtih prostorih. Vzrok za to tiči v boljši osvetlitvi. Če slikate v prostoru, poskrbite za čim boljšo osvetljenost. Če ne gre drugače, lahko uporabite tudi bliskavico, a vedite, da večina bliskavic osvetljuje le do približno dveh metrov razdalje.

5. Ne uporabljajte barvnih efektov

Mobilni telefoni nam omogočajo, da sliko že v osnovi naredimo v določenem barvnem efektu (črno-bela, negativ ipd.). Priporočamo, da slike naredite brez barvnih efektov. Barvno sliko še vedno lahko kasneje na računalniku brez težav preuredite v drug barvni efekt, obratno pa žal ne.

6. Uporabite pravi nivo beline

Večina mobilnih telefonov ima možnost spreminjanja nivoja beline. Eksperimentirajte z različnimi nivoji in najdite takšnega, ki bo prikazoval kar najbolj realne barve.

7. Fotografije brišite šele na računalniku

Ko boste mislili, da vam kakšna fotografija po kakovosti ni uspela, jo raje zbrišite šele takrat, ko jo boste videli na računalniku. Morda bo slika na dobrem monitorju izpadla povsem v redu. Še vedno pa lahko nekatere napake na njej z uporabo namenskega programskega orodja tudi odpravite.

8. Objektiv naj bo očiščen

Objektiv fotoaparata je lahko kaj hitro umazan, saj mobilni telefon pogosto nosimo v žepu, ga prijemljemo z rokami ipd. Za bolj ostre slike ga redno čistite z mehko krpo.


Prijavi napako v članku