Igre
03.09.2014 09:47
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nasa razvija ločeno kontrolo letenja za drone

Nasa razvija ločeno kontrolo letenja za drone
Nasa razvija ločeno kontrolo letenja za drone

Odvija se tiha revolucija, ki je precej manj opazna kot kakšen novi model pametnega telefona ali tablice. Uporaba majhnih letečih naprav, imenovanih droni, se hitro širi in v tem trenutku še ni nobenega sistema za medsebojni nadzor. Dokler gre vglavnem za letenje v zasebno zabavo, nadzor ni potreben. V ZDA veljajo predpisi, ki dovoljujejo dronom letenje do višine med 150 in 180 metri nad tlemi. Področja kot so letališča so strogo prepovedana.

Vendar pa podjetja kot sta npr. Google in Amazon že razvijata lasten sistem dronov, ki bi jih uporabljala za dostavo pošiljk. V tem trenutku, med drugim tudi zaradi zakonodaje, smo še precej oddaljeni od možnosti uporabe dronov v komercialne namene, vendar je to le še vprašanje časa. Iz tega razloga pri Nasi razvijajo kontrolo zračnega letenja, ki bo nadzirala in po potrebi upravljala drone.


V nasprotju z obstoječo kontrolo letenja pri potniških letalih, kjer zračni prostor nadzirajo ljudje, je pri dronih situacija drugačna. Številčno bodo hitro presegli potniška letala in tudi letenje na tako majhnih višinah povzroča dodatne preglavice. Visoke stavbe in druge naravne ovire so izzivi s katerimi se letala na visokih višinah ne srečujejo.


Iz tega razloga bo kontrola letenja za drone delovala samodejno. Glavna naloga bo preprečevanje medsebojnih trkov in trkov z ostalimi objekti. Prav tako se bo upoštevalo vremensko stanje. Letenje v območju lokalne nevihte se bo s tem preprečevalo, saj močni vetrovi hitro uničijo lahek in krhek dron.


Prijavi napako v članku