Računalništvo, telefonija
01.12.2022 09:06

Deli z drugimi:

Share

Naprodaj 500 milijonov uporabniških zapisov WhatsAppa

Če uporabljate aplikacijo WhatsApp, so lahko vaši podatki na prodaj. Hekerji so se dokopali do 487 milijonov mobilnih številk, ki se uporabljajo v aplikaciji. Ta baza podatkov naj bi vsebovala podatke iz 84 držav. Objava na “znanem forumu hekerske skupnosti” pravi, da je bilo zlorabljenih skoraj pol milijarde zapisov v aplikaciji WhatsApp, ki so zdaj naprodaj.

V objavi, za katero je več virov potrdilo, da je verjetno resnična, torej piše, da se prodaja posodobljena podatkovna zbirka 487 milijonov mobilnih številk oziroma uporabniških zapisov. To pomeni, da je lahko ogrožena skoraj četrtina vseh mesečno aktivnih uporabnikov WhatsAppa.

Več kot 32 milijonov razkritih zapisov naj bi bilo last uporabnikov iz ZDA, 11 milijonov pa uporabnikov iz Združenega kraljestva. Med prizadetimi državami so vsaj še Egipt (45 milijonov), Italija (35 milijonov), Savdska Arabija (29 milijonov), Francija (20 milijonov), Turčija (20 milijonov) in Rusija (10 milijonov). Zdi se, da so na voljo tudi podatki posameznih držav: za ameriški podatkovni niz je cena 7000 dolarjev, za britanske številke pa 2500 dolarjev na prebivalca.

Najbolj zaskrbljujoče je, da kot kaže ne gre za prazne grožnje, saj je za skoraj 2000 številk, ki so bile deljene s Cybernewsom v vzorčni zahtevi, preverjeno, da so uporabniki WhatsAppa.

Razkrite telefonske številke se lahko uporabijo na različne načine, vključno s trženjem in zlonamernimi hekerskimi napadi. Zato je pomembno, da imate dobro orodje za zaščito pred krajo identitete, predvsem pa bodite previdni in pozorni na klice ali sporočila, ki odstopajo od običajnih.

To ni prvič, da se je WhatsApp znašel na naslovnicah zaradi varnosti podatkov, in čeprav morda ni edini, je njegova zgodovina polna ranljivosti in prevar.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več