Računalništvo, telefonija
18.03.2006 17:08
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napoved povečevanja števila zaposlenih v IT branži

Letna raziskava mednarodne mreže neodvisnih agencij za komuniciranje Eurocom Worldwide je že petič zapovrstjo razkrila razmišljanje in napovedi IT strokovnjakov. Letos je 296 strokovnjakov iz 20-ih evropskih držav povprašala o ključnih vprašanjih razvoja IT branže: poslovanje in prihodki, zaposlovanje, lociranje dogajanja in potencialne nevarnosti.

Kar 58 odstotokov strokovnjakov s področja informacijske tehnologije je za obdobje naslednjih 12-ih mesecev napovedalo več zaposlovanja v podjetjih, ki se ukvarjajo s področjem informacijskih tehnologij, le 8 odstotkov pa jih meni, da se bo število zaposlenih zmanjševalo. Vsak tretji je ocenil, da je bilo v lanskem letu težje najti strokovnjake z IT področja, kot leto poprej, najbolj iskana pa so znanja programiranja, vodenja projektov in trženja oziroma prodaje. Da je najbolj iskano in potrebno znanje programiranja je odgovorilo 27 % vprašanih, sledilo je 25 % prepričanih, da je najpotrebnejše znanje vodenja projektov, na tretjem mestu pa se je znašlo poznavanje in spretnosti trženja oziroma prodaje. Anketirancem je bilo zastavljeno vprašanje prodaje na domačem (zanj se je odločilo 11 %) in tujih trgih (20 %) ločeno in če odgovore združimo, jih kar 31 % meni, da je največja »rezerva« IT branže v tem, da poišče dobre tržnike.

Eurocomova raziskava napoveduje nadaljnjo selitev proizvodnje strojne opreme na Kitajsko in v Indijo, kjer je delovna sila cenejša in so skupni stroški proizvodnje nižji, kot v Evropi in Združenih državah Amerike – kar 71 % anketirancev meni, da bo Kitajska v naslednjih treh letih dosegla največjo rast zaposlovanja v proizvodnji IT.

Kot največji grožnji, ki bi lahko upočasnili rast v IT sektorju so anketiranci Eurocomove raziskave v 33-ih odstotkih omenili upočasnitev svetovne gospodarske rasti in v 19-ih odstotkih razmere na naftnem trgu.


IT branži se v prihodnje dobro piše.

Prijavi napako v članku