Tablični računalniki
18.01.2013 22:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Apple namesto novega izdelka v garanciji kupcu izročil staro napravo

Podjetje Apple pri popravilu njegovih izdelkov ne upošteva določil Zakona o varstvu potrošnikov!
Podjetje Apple pri popravilu njegovih izdelkov ne upošteva določil Zakona o varstvu potrošnikov!

Naš zvesti bralec Benjamin Štular nas je opozoril na nepošteno poslovno prakso podjetja Apple v Sloveniji, s katero odkrito krši 21.b člen Zakona o varstvu potrošnikov. Podjetje iz Cupertina namreč vodi svojo politiko popravil izdelkov v garanciji, ki je skregana tako s slovensko zakonodajo kot pošteno poslovno prakso.

Vse je začelo konec avgusta leta 2011, ko je Benjamin Štular v trgovini Big Bang kupil tablični računalnik Apple iPad 2 z dodatno 3-letno garancijo “se zgodi”. Ker je konec aprila lanskega leta na izdelku odkril napako (nedelujoči mikrofon), je tablico predal na prevzemnem mestu prodajalca, ta pa jo je izročil pooblaščenemu Applovemu serviserju v popravilo. Benjamin Štular je napravo dobil vrnjeno že po nekaj dnevih s pojasnilom, da Apple tovrstnih napak ne odpravlja in da mu zaradi tega predaja povsem nov tablični računalnik iPad 2.

Zgodba žal nima srečnega konca, saj je možakar že takoj po pričetku uporabe »nove« tablice začutil spremembo tako v kakovosti izdelave naprave kot v krajši avtonomiji. Zaradi tega se je odločil, da preko serijske številke preveri starost naprave in glej ga zlomka – preverjanje serijske številke je pokazalo, da so mu kot nadomestno napravo namesto nove predali leto dni staro in obnovljeno (ang. refurbished) tablico iPad 2. Podjetje Big Bang je priznalo zlonamerno ravnanje podjetja Apple, vendar gospodu Štularju ni priskočilo na pomoč, saj ima v zvezi z menjavo izdelkov podjetje Apple svojo politiko, mimo katere Big Bang žal ne more.

Zaradi tega se je možakar obrnil na Sektor za varstvo potrošnikov in konkurence Direktorata za notranji trg, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ta je ravnanje podjetja Apple obsodil in potrdil, da če napake niso odpravljene v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je proizvajalec, prodajalec ali pooblaščeni servis od potrošnika prejel zahtevo za odpravo napak, mora proizvajalec potrošniku brezplačno zamenjati blago z enakim, novim in brezhibnim blagom. Če proizvajalec ne popravi ali ne zamenja blaga z novim, lahko potrošnik razdre pogodbo ali zahteva znižanje kupnine.

Čeprav je Apple v tem konkretnem primeru zavestno kršil 21.b člen Zakona o varstvu potrošnikov in ga lahko zaradi tega Tržni inšpektorat RS le denarno kaznuje z globo 1.200 eurov, ne more pa mu naložiti, da tablični računalnik iPad zamenja z novim oziroma mu povrne kupnino.

Gospod Štular po vsej verjetnosti ni edini kupec, ki je namesto nove dobil staro in obnovljeno Applovo napravo. Če ste tudi vi imeli Applovo napravo na popravilu, nemudoma preverite, kakšno napravo vam je podjetje iz Cupertina vrnilo. To lahko preverite na spletni povezavi http://goo.gl/uT86E z vnosom serijske številke vaše naprave in če tudi vi odkrijete, da ste namesto nove dobil staro in obnovljeno Applovo napravo, to nemudoma prijavite Tržnemu inšpektoratu RS.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več