12.09.2012 15:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največje napake v mobilnem marketingu in tri strategije, ki bodo resnično “vžgale”

Prave strategije na področju mobilnega marketinga lahko podjetju prinesejo odločilno prednost pred konkurenco.
Prave strategije na področju mobilnega marketinga lahko podjetju prinesejo odločilno prednost pred konkurenco.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se za napačne poteze v okviru mobilnega marketinga na letni ravni potroši več milijonov ameriških dolarjev. Z vse večjo priljubljenostjo pametnih telefonov, eksperementiranje v mobilnem marketingu postaja vse bolj pogosto, blagovne znamke pa se čedalje bolj soočajo s težavami tudi na področju še ne dolgo nazaj precej prodornega kanala mobilnih aplikacij. Na iTunesih za primer je namreč samo v prvi polovici leta pristalo kar preko 26.000 novih aplikacij, kar pomeni, da boste za vaš uspeh potrebovali tudi kanček sreče. Večina ljudi, ki se ukvarja s trženjen na mobilnih platformah pogosto dela isto napako, ko so jo vrsto let delali tudi oglaševalci na spletu. Pričakujejo, da bo potrošnik veliko časa posvetil njihovi blagovni znamki, brez da bi mu pri tem ponudili kakšne »dragocene« storitve in izpolnili njihove potrebe. Razvoj mobilne aplikacijezgolj zaradi aplikacije je izguba časa in denarja za vse vpletene. Res je, da se lahko ob tem zgodi nekaj koristnih stvari, kot npr. potencialno velik PR odmev in izobraževanje oz. seznanjenje zaposlenih s koncepti digitalnega in mobilnega, to pa je tudi vse. Prav zaradi tega se je pri načrtovanju in izvajanju mobilnega marketinga potrebno držati nekaj osnovnih načel. Aaron Shapiro je na podlagi dolgoletnih izkušenj s sodelovanjem z različnimi podjetji predstavil tri različne stretegije, ki preprosto delujejo.

Mobilni kot trženje

Aplikacije določenih podjetji oz. blagovnih znamk uporabljajo samo najbolj zvesti pripadniki. Temu je tako ker je aplikacija izdelek, ki ga je potrebno predstaviti uporabnikom. Eno od najbolj napačnih mišlenj v mobilnem marketingu je to, da bo aplikacija rešila vse probleme povezane z večjo prepoznavnostjo določene blagovne znamke. O mobilnem bi morali razmišljati kot o medijskem kanalu. Če je cilj marketinga ustvarjati zavedanje o določeni blagovni znamki, potem je ob tem potrebno razmisliti o inovativnih pristopih k oglaševanju in povezati aplikacijo z storitvami z veliko bazo uporabnikov kot so Shazam, Instagram Foursquare in podobno. Če boste želeli mobilno aplikacijo izkoristiti za izgradnjo blagovne znamke, potem jo poskusite integrirati v sestavni del oglaševalskih kampanj preko množičnih medijev. Takšne več sistemske reklame bodo od uporabnikov zahtevali večjo angažiranost, hkrati pa bo blagovna znamka sčasoma veliko bolj prepoznavna. Coca-Cola je podobno poskušala z uporabo aplikacije imenovane “Chok“. Coca-Colina reklama na televiziji je namreč od uporabnikov zahtevala, da so svoje mobilne naprave usmerili proti TV zaslonu, pri čemer so zbirali nekakšne virtualne steklenice, s pomočjo katerih so se lahko dokopali do številnih bogatih nagrad. Aplikacije je od uporabnikov dejansko zahtevala fizično interakcijo, hkrati pa je uporabljala prijeme računalniških iger s čemer je močno poživila standardne večkrat precej dolgočasne TV oglase.

Mobilno kot izboljšanje storitev

Chasova priljubljena bančna aplikacija je omogočila polog čekov brez obiska banke ali bankomata. Aplikacija The Kindle omogoča pregled vsebine tudi takrat, ko ste napravo Kindle Fire pozabili doma, medtem ko aplikacija HBO GO uporabnikom omogoča spremljanje televizije preko različnih mobilnih naprav. Vsak od teh dodatkov bo dopolnil osnovni pomeni določenega proizvoda ali storitve, hkrati pa bo le ta uporabnikom tudi veliko bolj privlačna in zanimiva. Aplikacije, ki so usmerjene k izboljšanju blagovne znamke osnovnih proizvodov ali storitev, koristijo vse zmogljivosti mobilnih telefonov, kot so GPS povezljivost, merilnik pospeška, fotoaparat, Wi-Fi, s čemer lahko ustvarjajo vsebine, ki imajo za končne uporabnike neko trajno vrednost. Za začetek se je potrebno vprašati kako bi lahko mobilna tehnologija vašim izdelkom ali storitvam zagotovila neko dodano vrednost ter na kakšen način mobilne naprave izkoristiti za širitev osnovne ponudbe. Seveda je ob tem še vedno potrebno misliti tudi na PR in primerno oglaševanje ter na primerno širitev baze obstoječih uporabnikov. Mobilne aplikacije so lahko ne le zelo dober način za izboljšanje temeljnega proizvoda ali storitve, temveč tudi za razvoj tesnih odnosov z vašimi strankami. Vlaganje v razvoj mobilne aplikacije je tako podobno vlaganju v CRM sistem. Gre za precej veliko naložbo, ki pa lahko v daljšem časovnem obdobju pomeni veliko prednost pred konkurenco.

Mobilno kot poslovanje

Služenje denarja preko mobilnih tehnologij je najtežje opravilo. Stroški se običajno opredelijo v fazi načrtovanja in če ne ustvarimo velike baze končnih uporabnikov bo zaslužek precej mizeren. Trije glavni prihodkovni modeli iz aplikacij so naslednji: plačljiva aplikacij, mikro plačevanje znotraj aplikacijev ali prodaja oglasnega prostora. Da lahko podjetje pokrije stroške razvoja aplikacije, je poleg dizajna in razvoja aplikacije potrebno misliti tudi na notranje upravljanje, vzdrževanje in primerno promocijo. Podjetja, ki razmišljajo o takšnem pristopu, lahko brez problema ocenijo tveganje in donos določene aplikacije, popolnoma enako kot pri vsakem drugem poslovnem dogodku. Glede na to, da je iz dneva vse več uporabnikom pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, mobilno trženje postaja vse bolj pomembno za sleherno podjetje. Številna podjetja si seveda ne morejo privoščiti dragih in neuspešnih vlaganj, ki ne prinašajo pozitivnih rezultatov, saj se lahko kaj hitro znajdejo v začaranem krogu. Prav zaradi tega je mobilno trženje potrebno uskladiti z jasnimi cilji in realnimi pričakovanju, uravnotežiti storitve ter zagotoviti, da bodo mobilni proizvodi dobro upravljani in vzdrževani. Veliko podjetij se zaveda številnih priložnosti na trgu mobilne industrije, ki so lahko v bližnji prihodnosti ključni faktor poslovnega uspeha.


Prijavi napako v članku