Računalništvo, telefonija
02.08.2010 10:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največja fotografija na svetu, fotografija Budimpešte

Fotografija, da te kap!
Fotografija, da te kap!

Panoramske fotografije so med računalničarji zelo priljubljene, saj ponujajo posebno doživetje. Z njimi se lahko dejansko »sprehodimo« po neznanih krajih kar iz domačega naslonjača oziroma računalniškega stola. Sedaj lahko po zaslugi organizacije 360world uživamo še v prekrasnem pogledu na glavno mesto Madžarske. In to še ni vse. Fotografija Budimpešte je s 70 milijardami točk trenutno največja fotografija na svetu. S tem je primat »odvzela« panoramskemu posnetku Dubaja, ki ima »zgolj« 45 milijard točk.

Največja fotografija na svetu, fotografija Budimpešte, je bila izdelana s pomočjo vrhunskega digitalnega zrcalno-refleksnega fotoaparata Sony A900 s 24,6 milijoni točk, 400-milimetrskega objektiva Minolta in telekonverterjem z 1,4-kratno povečavo. Za panoramsko fotografiranje glavnega mesta Madžarske s pomočjo namenske robotske roke in njeno računalniško obdelavo so fotografi skupno potrebovali nekaj več kot štiri dni. Rezultat zelo zahtevnega dela je 200 GB velika slikovna datoteka in 15 metrov dolg natis na fotografski papir.

Največja fotografija na svetu, fotografija Budimpešte, je objavljena na spletni strani http://70gigapixel.cloudapp.net/index_en.html. Za njen ogled potrebujemo sodoben spletni brskalnik in Microsoftovo tehnologijo Silverlight. Ta je na voljo za brezplačen prenos na naslovu http://www.silverlight.net/.


Prijavi napako v članku